Indholdsfortegnelse
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Dette er en gammel udgave af dokumentet!
Hettel og Havkajak er en havkajak wiki med turberetninger, billeder, udstyr, strip-built kajakker og nyttig viden om havkajak sejlads i Danmark og Sverige.
Vi vil gerne dele vores viden og oplevelser omkring sejlads i havkajak og håber Du også vil dele Din viden. Send os en mail. Skriv på discussion siderne. Få din egen side på Hettel & Havkajak og skriv selv. Se her hvordan.
18. december 2010
Det er tid til opgradering af systemsoftwaren til Hettel & Havkajak. Der skal opgraderes fra DokuWiki version 2008-05-05 til version 2010-11-07. Det er et spring på 4 generationer af systemsoftwaren. Der forventes småproblemer undervejs. Bær over med os hvis Hettel & Havkajak er lidt ustabil mens vi arbejder på systemet.
For et par år siden købte vi to tykke Exped madrasser (Exped synmat 9 dlx), dels fordi vore selvoppustelige madrasser (Thermarest) fyldte alt for meget i kajakkerne, dels også fordi vi gerne ville have den ekstra komfort, der er i de tykke madrasser. Ønsket om komfort kommer med alderen…
Exped madrasserne var gode og opfyldte både kravene om bedre komfort og mindre pladsforbrug i kajakken.
Efter det første år begyndte den ene madras at tabe luft. Næsten umærkeligt, men nok til vi var nødt til at puste mere luft i midt på natten. Meget forstyrrende. Vi forsøgte uden held at finde utætheden. Vi holdt madrassen under vand lidt ad gangen, men madrassens overflade blev fyldt med bittesmå bobler så man ikke kunne se om der kom lidt ekstra bobler fra en utæthed. Vi forsøgte også at putte skum på, men det viste heller ingen utæthed. Vi tjekkede ventilerne, men de var ikke utætte. Hvad nu?
Vi tænkte mange tanker, men kunne ikke finde en løsning.
I år begyndte den anden madras også at tabe luft. Skulle vi købe to nye? Det var jo gode madrasser der opfyldte vores behov til fulde - eller var det for risikabelt – måske blev de næste også utætte. De er jo ikke helt billige.
Som sidste udvej skrev vi til Exped i Schweiz og spurgte om de havde et forslag til hvordan vi fandt utætheden og fik den lappet?
De svarede: Send den blot retur til forhandleren, så finder vi ud af det.
Vi forklarede de var købt i USA - og vi fandt det knap så miljøvenligt at sende dem til USA, der sender dem til Schweiz. Derfor spurgte vi om det var muligt at aflevere til en dansk forhandler, som kunne sende dem til Schweiz ? Intet problem. Som svar fik vi adresse og telefon nr. på den danske distributør – Outdoor Extreme Sports
Mette ringede til dem og sendte mail-korrespondancen videre; Det var OK at aflevere madrasserne til dem.
Lidt senere fik vi en mail: ”at de lige ville undersøge om de muligvis bare kunne bytte dem med det samme”.
Dagen efter ny mail: ”hvis vi kunne nøjes med en lidt tyndere udgave end den vi havde, så ville de sende dem med det samme, fordi de ikke fik de tykke før meget senere”. Vi slog til og en uge efter første mail til Exped i Schweiz havde vi to nye tætte madrasser.
Se det er god service - hatten af for Exped og Outdoor Extreme Sports!
Sommerferien 2009 gik til Sct. Anna. Igen.
Det er tredje gang vi sætter kursen mod den svenske østkyst for at holde ferie med havkajakken blandt klipper, skær, træer - og myg.
Se hvordan det gik, læs turberetningen fra Sct. Anna 2009 her. Læs ældre turberetninger fra Sct. Anna 2003 her og fra Sct. Anna 2007 her.
Se nyttig viden om Sct. Anna her
Med hjem fra ferien bragte vi en ny bog fra www.calazo.se „Paddla kajak S:t Anna-Misterhult, Din guide till de finaste skärgårdsturerna från Arkösund i norr til Klintermäla i söder“. Bogen er en rigtig god guide til roture i området.
Bogen kan købes i flere kajakbutikker og f. eks. her hos www.bokus.com . Du kan også spare pengene og låne den på biblioteket - du ved, biblioteker er en opfindelse fra før internettet erstattede alting.
Så har møgvejrsbåden fået sin ilddåb.
Læs her om hvordan en hyggelig søndagstur med min hjemmebyggede kajak ved Møns Klint endte som en overlevelsesøvelse med skrammer, fodtur og natteroderi.
I strålende solskin og vind på 3 m/sek sætter vi ud på Knudshoved Odde for at teste Møgvejrsbåden for første gang. Efter 18 km. i magsvejr med bølger på 10 cm. højde er førstehåndsindtrykket af min strip-built havkajak her:
Køber du en tegning kan du vælge mellem flere synsvinkler på kajakbygge:
Det er en misforståelse at bygge kajakker af økonomiske åsager. Er målet en billig kajak, så køb en brugt kvalitetsbåd. Hjemmebyggede kajakker koster ofte det samme i materialer som en brugt glasfiberbåd i god kvalitet eller en ny plasticbåd. For 7.000 kr. kan du købe en velholdt plasticbåd, der holder i mindst 15 år med minimal vedligeholdelse. Pris på luger, ror, pedaler, sæde, rygstøtte, lineholdere, toggles etc. løber hurtigt op i 5.000 kr. (2009-priser). Bagefter skal der købes træ, glasfiber, epoxy, lak og bygges et skrog til alle stumperne…..
Er målet en super let kajak, så køb en Epic eller lignende kajak i eksotiske materialer. Det er svært at bygge tilsvarende let i træ/glasfiber.
Jeg har valgt at købe en Najad tegning af Bjørn Thomasson og bygge to meget forskellige kajakker: Najad_600, alias Murphy og Najad_500, alias Møgvejrsbåden. Begge kajakker er voldsomt modificeret. Der er ændret på forstævn, agterstævn, længde, bredde, dæksprofil og bundprofil i forhold til originaltegningen. Det vil være en fornærmelse at kalde nogen af kajakkerne for „en Bjørn Thomasson“, selv om slægtskabet kan ses (lav stævn, fladt/afrundet dæk). Overvejer Du at modificere en tegning, vil jeg anbefale at læse Bjørns råd om ændringer først. Vurdér nøje om du vil investere 400 timers fritid i et eksperiment.
Mit udgangspunkt er at konstruere en kajak til et specifikt anvendelsesområde og samtidig lære noget om hydrodynamik, materialer og byggemetoder. Den færdige kajak skal være radikalt forskellig fra mine øvrige kajakker. Derfor er kajakkerne en blanding af inspiration fra Skimkayaks, Necky, Kajaksport, Najad og egne ideer. Linet op på stranden er der lige så stor forskel mellem Necky og Møgvejrsbåden (najad 500 cm.), som der er mellem Møgvejrsbåden og Murphy (najad 600 cm.). Alle 3 ligner kajakker med ror, luger og sæde. Resten er forskelligt. Det er anvendelsen og formålet med dem også.
Er mine kajakker så bedre end deres idemæssige inspirationskilder fra Skimkayaks, Necky, Kajaksport, Bjørn Thomasson og andre ? Nej ! De er mine bud på nogle problemstillinger og mit udtryk for en kreativ proces, hvor det at tegne og bygge kajakken er lige så vigtigt som at ro den. Dit bud kan sagtens være lige så godt eller bedre. Det er ikke noget problem at bruge mange timer på kajakbygge hvis processen er lige så vigtig som produktet. Nøjagtig lige som en rotur: rejsen er målet, ikke destinationen.
På vores rotur ved Bogø i maj måned fotograferede vi lidt - og på billederne ser det ud som om Farøbroen er blevet suppleret med en dæmning eller en lav-bro.
Til de mistænksomme, som tror billedet er manipuleret: Det er det ikke ! Du ser et ægte, ubeskåret foto der er taget af Farøbroen.
Se flere billeder her.
.
.
.
.
.
.
Endelig er Murphy færdig !
Søndag den 6. juli 2008 lykkedes det endelig at komme på vandet og prøvesejle Murphy, min første hjemmebyggede havkajak i træ.
Det er pudsigt så hurtigt værdierne skifter. Hjemme på græsplænen er man optaget af finish og småfejl. På vandet er det noget helt andet: Her betyder sejlegenskaber alt og finish ingenting. Småfejl på vandet ? Hvilke småfejl ?
I skibsindustrien er der tradition for at ofre en flaske champagne ved søsætningen. Jeg burde nok istedet ofre flasken til naboerne som tak for tålmodigheden alle de sommeraftener jeg har generet dem med støjen fra vinkelslibere, båndpudsere, rystepudsere og trykluftkompressorer.
Det er nok nødvendigt at fortælle naboerne jeg kun er færdig med Murphy. Møgvejrsbåden er kun halvfærdig. Bagefter er der Njord, Isfjord, Nomad/2 og børnekajakker der skal bygges. Måske skal jeg droppe champagne og forære naboerne et høreværn - eller finde en bedre byggeplads.
.
Eskimorul og Redninger i havkajak er forbi for denne sæson - og der bliver ikke en ny med Philip Hettel som ansvarlig i sæson 2009/2010.
Jeg har valgt med udgangen af sæson 2008/09 at holde en pause fra arbejdet som arrangør af rullestuer. Pausens varighed kendes endnu ikke - ind til videre henlægges egen rulletræning til saltvand i sommerhalvåret.
Jeg arbejder desperat på Murphy for at få kajakken færdig til første del af vores sommerferie. I den stille sommeraften sprøjtelakerer jeg Murphy på græsplænen, men lørdag aften ringer naboen på døren:
„vi griller i haven og al vores mad smager af skibslak“
Desværre. Naboskab er vigtigere end ferietur i Murphy. Arbejdet på Murphy indstilles og jeg må på ferietur i min gamle Necky.
DMI har lovet hård vestenvind, aftagende temperaturer og tiltagende regnbyger i den kommende uge, så vi vælger Als, Langeland og andre oplagte feriemål fra. Vælger en kort hyggetur på østkysten af Falster. Korselitse er målet - dér er altid flot skov, spektakulær kyst og store strækninger uden mange mennesker.
Vi deler strækningen op i en kort tur med overnatning på stranden første døgn, kort tur med overnatning på campingplads andet døgn og lidt længere tur tilbage til bilen tredje døgn.