Indholdsfortegnelse
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Her kommer ikke en gennemgang af hele vores udstyrsliste. Den kan du se her. I det følgende er kun beskrivelse af specielle ting vi finder nyttige, når vi er på camping med kajakken.
Valg af telt kan gøres til en mindre videnskab. Søg på nettet og find alverdens information om faconer, lynlåse, tapede sømme og rivfaste stoffer med vandsøjletryk der rækker fra Møn til Månen. Læs her om vores overvejelser og erfaringer.
Det er vigtigt du fra start gør op hvornår, hvor og hvad teltet skal bruges til.
Vi har gennem de sidste 15 år brugt flere forskellige telte - og aldrig rigtig fundet noget telt, der tilfredsstiller alle vores ønsker. Men tre telte er ind til videre blevet hængende i vores samling af udstyr:
Det er et kæmpe telt på omkring 20kg og 18m2 med fuld ståhøjde. Bruges når vi kører til campingpladser med både havkajakker og cykler på bilen - og anvender campingpladsen som udgangspunkt for dagsture. Teltet kan hverken være på en cykel eller i en havkajak.
Vi har valgt soveposer i gåsedun. Gåsedun isolerer godt og kan komprimeres meget. Specielt i forhold til fiber-soveposer. Våde soveposer i gåsedun kan ikke tørres på turen. Derfor pakker vi altid vores soveposer i vandtætte rulleposer selv om kajakkernes luger er tætte. Vi har valgt at købe to soveposer til hver.
Vi har eksperimenteret en del med Therm-A-Rest i standardstørrelse (170x50x3,8 cm.) og luxus størrelse (190x65x7 cm.) men må konstatere de er bedst til unge mennesker eller blødt underlag. Til brug på klipper og vores brug, er de for dyre i kiropraktor behandlinger. Dertil fylder de meget i kajakken.
Seneste eksperiment er Expeed der er en mellemting mellem en luftmadras og en Therm-A-Rest. Det er en ultra let luftmadras med dunisolering. Madrassen skal pustes op og bliver 9 cm. tyk. Den er velisoleret, en drøm at ligge på - og koster ikke kiropraktor behandlinger. Dertil fylder den ½ så meget i kajakken som en Therm-A-Rest. Se mere om Expeed her.
Hjulene kan demonteres og stellet slås sammen, så den fylder minimalt. Alligevel kan det være et puslespil at få vognen ned i agterrummet sammen med alt det andet grej på ferieture. Køb den mindste model.
Der findes mange forskellige modeller på markedet, men en Eckla går du aldrig fejl af. Den er simpel og robust. Bemærk dog at hjulene ikke er massive, men luftfyldte. Punkteringer er derfor en risiko. Vi skifter slanger ca. hvert andet år og har ikke oplevet problemer med punkteringer. Vores Eckla er mere end 10 år gammel og fungerer stadig perfekt.
Du har ikke brug for en kajakvogn i den svenske skærgård. Lejrpladserne vælges altid tæt ved vandkanten og vognen kan ikke bruges i det uvejsomme terræn. Vognen er derimod god, hvis du skal transportere kajakken fra en campingplads ned til vandet.
I Danmark tager vi ofte vognen med. På dagsture skåner den ryggen, hvis der er langt fra parkeringspladsen og ned til vandet. Kajakvognen efterlades i bilen. På længere ture vurderer vi i hvert enkelt tilfælde nøje om vognen forventes at være til mere nytte end besvær. Vi havde f. eks. ikke vognen med på turen runt om Falster, men har haft stor glæde af den på turen rundt om Fyn. Specielt i det sydfynske øhav kan der på f. eks. Skarø være langt fra en god lejrplads til vandet. Tilsvarende har vi haft glæde af vognen på tur rundt om Bornholm.
Før du læsser kajakker på bilen, så kontroller bilens instruktionsbog. Dér står hvor meget bilen må laste på taget. På moderne biler er ruderne ofte en del af tagets bærende konstruktion. Nogle bilmodeller er derfor uegnede til transport af kajakker. Vi har set bilmodeller af mærket Suzuki, der kun kunne bære 15 kilo på taget - og tagholderen vejede 7,5 kg. Det gør bilen komplet uegnet til transport af tunge havkajakker, der normalt vejer mellem 25 og 35 kg. Det er et reelt problem at finde en moderne bil, der kan bære tagholder og to plastkajakker á 35 kg. Overhold instruktionsbogens anvisninger. Det gjorde vi ikke på én bil. Resultatet var en revnet forrude.
Der findes flere typer af tagholdere til kajakker:
V-bøjer er ofte dobbelt så dyre som J-bøjler, men begge typer findes i mange udførelser og mærker.
J-bøjler er sikkert glimrende til lette kapkajakker, børnekajakker, polobåde etc. men de dur ikke til havkajakker. De er næsten umulige at lægge en stor havkajak op på, når du er alene. De er for fleksible og vrider sig voldsomt, når du møder en stor lastbil på landevejene. Kajakken skal ligge på siden og bliver derfor trykket på sit svageste punkt. Samtidig bliver taglasten uforholdsmæssig høj, hvilket betyder noget for vindfølsomhed når du kører - og kan få negativ betydning hvis du skal med en færge.
V-bøjler har vi rigtig gode erfaringer med. Kajakken ligger på sin bund, er nem at spænde fast og udgør mindst muligt vindfang. Prisforskellen på bøjlerne er ubetydelig i forhold til kajakkens pris.
Thule 874 er justerbare bøjler - dvs. afstanden mellem bøjlerne kan tilpasses kajakkens bredde. Korrekt justeret ligger kajakken stabilt i bøjlerne, men gummibelægningen på bøjlerne forhindrer man selv kan læsse kajakken på bilen.
Vi har gode erfaringer med at kombinere V-bøjler til forstævn med Thule 874 til agterstævn. Kajakken kan stadig læsses af én person og den ligger urokkeligt fast på bilens tag.
Vi er hverken kanonfotogafer, kunstneriske fotografer eller dygtige fotografer. Se det selv på gallerierne. Vi er ikke indstillet på at bruge mange penge på fotoapparater. Som mange andre vil vi gerne tage almindelige feriebilleder til en rimelig pris. Vi har gennem årene lånt, fået og købt følgende apparater til brug på kajakferie.
Virkelig en dims fra „nice to have“ afdelingen. Vi bruger en lommecomputer til at skrive turberetninger og huskesedler på.
Vi bruger ikke en bærbar computer, en netbook eller en avanceret mobiltelefon - selv om det står på ønskesedlen. Vi bruger såmænd en Psion Series 3a. En 8-bit museumsgenstand fra først i 1990-erne. Computeren har ingen farveskærm eller internetforbindelse og kan kun vise 11 liniers tekst med 40 tegn ad gangen. Den er bestemt hverken avanceret eller et prale-objekt. Men den er med sine 16 x 9 cm. handy, robust og kører gladeligt en hel ferie på tre AA-batterier. Samtlige turberetninger er oprindeligt skrevet på sådan en lille sag.