Indholdsfortegnelse
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Nutidens erstatning for kompasset.
GPS oprindeligt opfundet for at kunne styre interkontinentale missiler med atomvåben således bomberne rammer det helt rigtige sted. Der findes glimrende og meget dybdegående beskrivelser af GPS på internettet. Søg dem på google.
Forklaringerne begrænses her til følgende:
Vores romakker Michael har med en Garmin Etrex Ventura sattelitmodtager målt i flyet fra Danmark til Grønland. Den opfangede fint længdegraden, breddegraden, højden og flyets fart. Michael kunne efterfølgende lægge turen på et verdenskort og se præcis hvilken rute flyet havde valgt og hvor stærkt det havde fløjet undervejs. Inklusive højden.
Målingerne er derfor præcise nok til kajaksejlads. Hvem kan med kompas udregne en position med 10 meters nøjagtighed, på mindre end 1 sekund, i mørke, i store bølger ?
Der er også en kuriøs meget lokal svensk udgave på Orust. Den er ekstremt billig og kan ses her.
Resten af verden anvender nedenstående.
Tilbage er det amerikanske system. Det er jo glædeligt de amerikanske skatteborgere vil betale for et glimrende navigationssystem, som danske kajaksejlere kan anvende f. eks. i Sverige. Alt hvad du kan købe på markedet i 2008 virker umiddelbart sammen med det amerikanske system. Du kan slet ikke selv vælge hvilket system din navigator skal bruge, den er produceret til ét og kun ét bestemt system – det amerikanske.
Fordi GPS er amerikansk ejet er præcisionen afhængig af hvilke krige USA er involveret i. I amerikansk fredstid er præcisionen ca. 10 meter hele tiden. I amerikansk krigstid sløres sattelitterne en smule for alle andre end det amerikanske militær. Det medfører at præcisionen er 10 – 15 meter 95% af tiden, men 100 – 150 meter 5% af tiden. Herved bliver det sværere fjendtlige militærmagter at misbruge systemet.
Det har konsekvenser for havkajaksejlere – også i Danmark.
Det er måske ikke afgørende for turens succes, endsige livstruende, men lystfiskerne, der gerne vil markere en god fiskebanke, vil i praksis opleve banken er forsvundet. Løsningen er at tage mange målepunkter. Med f. eks. 10 stk. kan det helt korrekte punkt hurtigt indkredses.
Har du brug for præcise målinger er triangulering med et kompas den perfekte metode.
Du kan meget nemt selv undersøge måleusikkerheden på din GPS.
Du vil nu opdage at målepunkterne er spredt i en lille cirkel, selv om de alle sammen bør være placeret i ét punkt. Cirklens størrelse er udtryk for måleusikkerheden.
Uanset hvilket fabrikat eller hvilken model du vælger, er der måleusikkerhed.
Det er lidt som med mobiltelefoner. Nogle er bedre til at fange signalet end andre, men det er meget sjældent forskellen er mærkbar i daglig brug.
Håndholdte navigatorer er de eneste relevante for kajaksejlere.
Der er 4 store producenter på markedet
Se en omfattende liste af producenter her.
Ved en tilfældighed startede jeg med en Garmin GPS 12XL. Købte navigatoren og en masse søkort brugt da en fritidsfisker lagde op. Købte hurtigt computerprogrammer og ekstraudstyr, således GPS´en kunne kobles sammen med computeren og en masse programmer hertil. Men mange computerprogrammer og næsten alt ekstraudstyret passer ikke sammen mellem de enkelte fabrikanter. Investering i en ny GPS fra andet fabrikat kan derfor medføre investering i en masse nye programmer. Det er dyrt.
Brugt udstyr bør naturligvis være det billigste og et godt sted at starte, hvis du ikke er helt sikker på GPS er noget for dig. Nyt udstyr kan det ikke betale sig at købe i Danmark. Friluftsbutikker og marinebutikker i Danmark lægger generelt for høj avance på deres GPS-produkter i forhold til tilsvarende butikker i England. Det er nok også forklaringen på den omfattende piratkopiering af computerprogrammer til GPS der finder sted i mange ”våde” miljøer.
Vi købte en Etrex Vista i 2001 Dengang var prisen i Danmark 5.999 kr. Hertil kom forsendelsesomkostning og leveringstid. Vi købte nøjagtig samme model, med nøjagtig samme garanti via internet i England til 3.600 kr. inklusiv moms og forsendelse. Leveringstiden var 1 dag længere end hos marinebutikken på sjælland. Vi købte den her.
Advarsel I 2008 bestilte vi to nye navigatorer og et kort hos samme firma. Herefter fulgte en lang diskussion pr. mail om validiteten af vores adresse. Firmaet forlangte kopier af gasregninger, kontoudtog fra banken etc. Mange mails og én uge senere afbestilte vi varerne og startede forfra i en anden butik. Brug ikke GPS Warehouse.
Vi endte med at bestille navigatorerne her og kortet her. Besparelsen udgjorde ca. 1.500 kr. ved at handle to navigatorer i England.
In English: Warning against www.gpsw.co.uk. GPS Warehouse. The Company do not meet demands from the danish market. To order anything at www.gpsw.co.uk You have to provide very personal information like Gass bills, utility bills etc. to the Company. This is á serious security risk. Do not use GPS Warehouse. Find another reseller.
We now recommend www.globalgizmos.co.uk for GPS and www.marinetorvet.dk for maps.
Her er vores erfaringer med forskellige GPS´ere.
GPS12 er Garmin´s første sattelitnavigator, der fik stor succes på markedet – den blev næsten hvermandseje. Selv om den ikke produceres mere, kan den stadig findes på brugtmarkedet. Overalt hvor der ikke er brug for en GPS med kort, bruger vi stadig modellen. Vi har rigtig gode erfaringer med denne model til brug i kajak.
Du kan downloade en brugermanuel her og et addendum til brugermanualen her.
Computeren i navigatoren.
Etrex Vista blev lanceret som garmins topprodukt til håndholdt udendørs brug. Det er den ikke mere.
Sattelitnavigatorer er dog nogenlunde på linie med mobiltelefoner – der kommer en ny og mere avanceret model hele tiden. Vi har gode erfaringer med denne model til brug i kajak. Dog har vi noteret os to svagheder:
Du kan downloade en brugermanual her.
Bilnavigator til brug i kajak ? Vi har forsøgt at anvende en bil-navigator til sejlads i kajak. Det kræver lidt opfindsomhed med strømtilførsel. Alligevel må vi konstatere det ikke dur. Desværre. Skærmens størrelse står højt på ønskesedlen til en håndholdt navigator.
Du kan downloade en brugermanual her
Ægte outdoor navigator med farveskærm og udskiftelige hukommelseskort. Den kan bruges som bil-navigator med turn-by-turn vejledning. Dog uden stemme-vejledning. Den kan bruges med landkort, søkort og de specielle svenske topgrafiske kort kaldet Friluftskartan Pro.
Navigatorer bruger strøm. En frygtelig masse strøm. Regn med holdbarhed omkring 75% af den tid fabrikanterne oplyser om sommeren, 50% eller mindre om vinteren for almindelige batteier. Kortere for genopladelige batterier.
Vi bruger genopladelige batterier på dagsture og weekendture, men ikke på længerevarende ferieture. Genopladelige batterier har et problem med at opbevare enerigen længe. Derfor kan du ikke oplade dem og forvente der er særlig megen strøm tilbage om f. eks. 10 dage, selv om batterierne ligger ubrugt hen i mellemtiden.
Til dagsture og weekendture anvender vi Kamedia 2500 MAH. De holder strømmen længe og klarer frosten fint om vinteren. Bemærk typebetegnelsen MAH. Det betyder milli-ampere-timer. Du kan altså trække 2.500 milliampere i én time fra dem. Billigere batterier har en lavere kapacitet og bør undgås.
På længerevarende ferieture anvender vi alkaline batterier i god kvalitet. Duracell eller Panasonic Extreme Power. Panasonic laver nogle billigere modeller vi har meget dårlige erfaringer med.
Vi udnytter batterierne maksimalt ved at udskifte dem efter et bestemt mønster i vores udstyr.
Altsammen udstyr der ikke er så kritisk, hvor batterierne kan skiftes i et tørt telt om aftenen. Det er ikke hensigtsmæssigt at skifte batterier i GPS´en midt på dagen ude på vandet - eller i en frokostpause i regnvejr.
Trods energibesparelser bruger vores udstyr meget strøm. GPS´ere, pandelamper, lommecomputere, MP3-afspillere og cameraer bruger tilsammen rigtig meget strøm på et par uger. Normalt ligger forbruget på 8 → 10 batterier i døgnet. De fylder en 3L. rullepose til randen og vejer mere end 3 kilo.
For at udnytte batterierne maksimalt forsøger vi at standardiseret vores udstyr. Næsten alt bruger batterier størrelse AA og der skal meget gode argumenter til, for at finde plads i vores udstyrskatalog, hvis en dims ikke bruger batterier størrelse AA.
De fleste kajak ture foregår i solskin. Der er opfundet solfangere. Hvorfor ikke udskifte batteriposen med en soloplader og genopladelige batterier ? Du sparer plads, vægt og løber aldrig tør for friske batterier. Vi er startet på eksperimentet og har anskaffet SilvaSolar opladere.
Første eksperiment var en Solar II 12V. Fra solpanelet går der en ledning til et cigartænder stik. Stikket passer til Garmin Nüvi 660. Oplader & navigator kan være i en SeaLine A3 vandtæt kortholder.
Erfaringerne var nedslående. Navigatoren brugte mere strøm end solcellepanelet kunne producere ved den mindste sky på himlen. Én enkelt regnsvejrsdag tømmer navigatoren for strøm.
Næste eksperiment var en Solar I AA oplader. Fra solpanelet går en ledning til en vandtæt boks, der har plads til max 4 stk. AA-batterier. Der kan oplades 2 batterier eller 4 batterier af gangen.
Erfaringerne er in-conclusive på nuværende tidspunkt. I strålende solskin kan 4 batterier lige netop oplades på én dag. Er vejret overskyet kan der oplades 2 batterier. En overskyet regnvejrsdag kan der ikke oplades.
Successen er lidt begrænset. Måske fordi Silva´s opladere er for ineffektive - der har været kritiske røster på nettet om effektiviteten af netop disse opladere. Vi forventer fremtiden vil bringe nogle mere effektive og mere fikse solopladere. I mellemtiden har Philip bygget sin feriebåd, så der er plads til 2 opladere på dækket. Mere om det, når vi har flere erfaringer.
De fleste fabrikanter reklamerer med vandtætte navigatorer. Det er de ikke. Næsten alle outdoor navigatorer er vandtætte i henhold til IEC 60529 IPX7 standarden. Det er en europæisk standard, der er defineret således:
An IPX7 designation means the GPS case can withstand accidental immersion in one meter of water for up to 30 minutes. An IPX8 designation is for continuous underwater use.
Alle håndholdte GPS´ere er vandtætte efter IPX7, ikke IPX8. I praksis betyder det GPS´en ikke kan ligge på kajakkens dæk uden at være pakket i vandtæt emballage. Uanset hvad en sælger i din lokale sportsforretning siger.