Indholdsfortegnelse
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Der er artikler i følgende kategorier:
Dokumenter til download
Jeg mangler en kajak - en møgvejrsbåd.
Som udgangspunkt er valgt Najad af Bjørn Thomasson. Den oprindelige tegning er modificeret så meget, at der reelt er tale om to helt forskellige kajakker. Der er ændret på: forstævn, agterstævn, spantafstand, længde, bredde, bundprofil og dæksprofil.
Kajakken er bygget om aftenen efter arbejde og i weekender. En dag er derfor ikke nødvendigvis en hel arbejdsdag, men det jeg kunne nå den pågældende dag inden regnvejr, mørke eller andre forpligtigelser forhindrede videre arbejde på kajakken. Antallet af arbejdsdage er derfor et rimeligt bud på, hvor lang kalendertid det vil tage de fleste at bygge en tilsvarende kajak.
Nu er Møgvejrsbåden færdig ! Det tog knap 120 arbejdsdage og 15 måneder fra start til slut.
Tilbage står prøvesejlads. Prøvesejladsen skal finde to slags problemer:
Efterskrift:
Efter nogle timers søgen på nettet finder jeg beskrivelser af malekoder og lovbestemmelser for arbejde med epoxyforbindelser og isocyanater. Det er ret giftigt at påføre med sprøjte og kræver dispensation fra myndighederne i hvert enkelt tilfælde, hvis man ikke gør det i sprøjtekabine.
Jeg skal ikke nyde noget og forlader straks sprøjtepistolen. På resten af projektet påføres grunderen kun med rulle & pensel. Fremtidige projekter bliver ikke udført med så giftige produkter.
Samtidig undres jeg over det kan være så besværligt at få præcis, retvisende og fyldestgørende information om et konkret malerprodukt og afledte sikkerhedsforanstaltninger i informationstidsalderen.
Surfingen resulterede i en helt ny side om Maling og Lim med speciel vægt på Epoxy.
Limen er hærdet fint i den forløbne uge.
Det er i dag d. 30.marts, temperaturen er 130 og vinden er 12 m/sek. Jeg tager chancen og limer skroget efter at have tapet de værste knasthuller og sprækker med pakketape på indersiden af skroget.
For at udnytte solvarmen pakkes kajakken ind i to lag sort plastic og et dobbelt lag presenning. En stor udfordring i den kraftige vind. Med lidt held er limen hærdet næste weekend så der kan arbejdes videre. Hvorfor insekterne er vilde med flydende epoxy ved jeg ikke, men traditionen tro sværmede de straks om kajakken.
Som sædvanlig drillede forstævnen. Det er svært at få et perfekt kurveforløb i første forsøg. Bliver nødt til at lime et par lister på senere og slibe, så kurven bliver pæn.
Køllisten drillede også. Sidste gang lagde jeg alle lister, sømmede en midlertidig kølliste på, savede et spor efter den og lagde derefter en ny kølliste ned i det udsavede spor. Resultatet var jeg ikke tilfreds med.
Denne gang lagde jeg køllisten først og tilpassede alle skrogets lister. Tidskrævende metode. Ved spant 6→7→8 gik det helt galt med formen, som det ses på bilederne. Forventer slibestøv i epoxy kan fylde hullerne. Udseendet er ligemeget, kajakken skal alligevel males.
Næste proces bliver at tape knasthuller og store sprækker på indersiden med pakketape, så limen ikke løber lige igennem. Dernæst skal der limes. Men meterologerne har truet med snevejr i næste uge !
Det er nemmest at save listerne med japansave. Det er træksave, som kun er 0,3 mm. tykke. Jeg har brugt en 250 mm. 17 TPT 2) til enkelte snit, men mest en lille 150 mm. 17 TPT . De er købt her. Til meget lange snit bruger jeg båndsav.
Nu til den mere besværlige del: Stævne. Der skal laves en agterstævn passende til Feathercraft ror og en forstævn. Begge stævne skal have et passende kurveforløb i forhold til kurven på kølen. Stævne lavet af 6 mm. birketræsfinér limet sammen til 12 mm. tykkelse. Finér af gran havde sikkert været lettere og stærkt nok.
Montering besværlig. Der er mange variabler at justere ind, førend stævnene står helt i lod og vinkel og kurveforløbet i forhold til kølen er acceptabelt. Bagefter kan det egentlige byggeri begynde.
Monteret rælingslister og 8 ekstra lister. Først monteret den ene rælingsliste efter mærker på spanter og kurveforløbet justeret ind. Dernæst monteret den anden rælingsliste med brug af streger og vaterpas.
Det er meget nemmere at arbejde med lister, der er længere end båden, end omvendt. Der spares megen tid ved ikke at skarve listerne sammen. Èn liste klarede ikke kurven ved spant 2, så den måtte skarves. Én liste knækkede 4 cm. fra kanten på agterspantet. Alle lister limet fast til stævne med almindelig snedkerlim.