Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


Sidebjælke

help:gps

Hjælp til Kort og GPS

Du kan hente waypoints og spor fra roture på hettel.dk og overføre dem til din egen GPS. Waypoints kan bruges til at navigere til parkeringspladser, vandposter, indkøbsmuligheder, lejrpladser eller interessante steder på din tur.

Artiklen her beskriver hvordan du gør.

Kan du alligevel ikke få det til at virke ? Send en mail til Philip[at]Hettel[dot]dk. Skriv om det på discussion siden som registreret bruger eller anonymt på vores blog. Så prøver vi at forbedre vejledningen her.

Vil Du bidrage ? Send gerne filer med waypoints til os. Vi foretrækker fil-formaterne gdb, kml, kmz og vil gerne have waypoints relevante for ture med kajak.

Fra hettel.dk til Din GPS

Beskrivelse af hvordan en fil med waypoints kan overføres til Din GPS.

Du har en Garmin

Har Du en Garmin GPS er Mapsource programmet fra samme fabrikant et muligt værktøj. Er du heldig fulgte programmet med ved købet af din GPS.

Bruger du alt andet end Windows er heldet sluppet op. Garmin er aldrig nået frem til Linux eller Mac. Så bruger du samme metode som dem, der ikke har en Garmin eller ikke vil betale for Mapsource - dvs. bruger GPS Babel.

GPS Babel

GPS babel et et program til konvertering mellem alverdens GPS-formater. Programmet er Open Source og gratis. GPSbabel kan downloades og installeres gratis på Mac, Linux eller Windows.

GPS Visualizer

GPS Visualizer er en gratis version af GPS Babel på nettet i to udgaver:

 1. GPS Babel til til Google Maps: GPSVisualizer. Convert a GPS file with GPS Babel.
  • Denne version kan også anvendes til konvertering mellem proprietære formater. For eksempel fra Garmin til Magellan.

Online versionen anbefales til konvertering. Den er nem at anvende. Følg anvisningerne på skærmen - det tager kun fem minutter.

Google Earth

Google Earth kan overføre waypoints, ruter og spor fra de fleste GPS-fabrikanter - desværre kan programmet endnu ikke overføre til GPS. Google Earth er gratis og kører i 2009 både på Windows og Linux. Kun Mac-brugere må vente lidt endnu.

Sådan gør du med Garmin og Mapsource

 1. Download den ønskede gdb-fil fra: http://hettel.dk/lib/exe/mediamanager.php?ns=mapsource
 2. Start Mapsource og åbn filen med programmet.
 3. Tilslut din Garmin GPS til computeren og send de ønskede waypoints til GPS´en
 4. Voilá du er klar til roturen

Sådan gør du med Garmin og GPS Babel

 1. Download den ønskede gdb-fil fra: http://hettel.dk/lib/exe/mediamanager.php?ns=mapsource
 2. Tilslut din Garmin GPS til computeren
 3. Start GPS Babel GUI vælg gdb-filen som input-fil og „device, USB“ som output
 4. Klik „let´s go“
 5. Voilá du er klar til roturen

Sådan gør du med Garmin og Google Earth

Med Google Earth kan du endnu ikke sende waypoints til din GPS. Du kan modtage fra en GPS og du kan downloade en kmz-fil for at studere den nærmere - f. eks. en fil med waypoints.

 1. Start Google Earth. Klik „Fil Åbn“ og udpeg den downloadede fil
 2. Voilá du kan nu se et sattelitkort med samtlige waypoints markeret

Du har ikke en Garmin

Vi ved ikke meget om specielle programmer til Eagle, Lowrance eller Magellan, men såvel GPSbabel som Google Earth kan bruges til Magellan og Garmin. Du er velkommen til at bidrage med en artikel om hvordan, for vi har ikke prøvet andet end Garmin - endnu.

Sådan gør du med ikke-Garmin og GPS Babel

 1. Download den ønskede gdb-fil fra: http://hettel.dk/lib/exe/mediamanager.php?ns=mapsource
 2. Start GPS Babel og konverter filen til det ønskede format (fabrikat)
 3. Start GPS Babel. Brug den konverterede fil som input-fil og din GPS som output-device
 4. Klik „let´s go“
 5. Voilá du er klar til roturen

Fra hettel.dk til Google Earth

Du kan hente alle waypoint-filer og spor-filer på hettel.dk og indlæse dem i Google Earth.

Sådan gør du med Google Earth

Med Google Earth kan du endnu ikke sende waypoints til din GPS. Du kan modtage fra en GPS og du kan downloade en kmz-fil for at studere den nærmere.

 1. Start Google Earth. Klik „Fil Åbn“ og udpeg den downloadede fil
 2. Voilá du kan nu se et sattelitkort med samtlige waypoints markeret

Teknisk info

Her lidt uddybning af et par tekniske udfordringer

Note om præcision


Overføres et punkt fra GPS til flere forskellige kort og derefter tilbage igen, vil du opdage punktet har flyttet sig. Det skyldes forskel på præcision i både GPS og i kort.

Præcision i GPS

Præcisionen er forskellig mellem forskellige GPS´ere.

Der kan være en lille forskel mellem fabrikanter, f. eks. Magellan og Garmin. Der kan også være forskel mellem forskellige modeller inden for et enkelt fabrikat, f. eks. Garmin Etrex Vista og Garmin 60CX. Forskellen ligger primært i hvilklen generation GPS-modtager apparatet er bygget med.

Den største forskel vi kender er mellem Garmin GPS12 og Garmin 60CX. Ror vi en tur på ca. 15 km. med begge GPS´ere på dækket af samme kajak, vil der ofte være 1 km forskel på sporets længde. Markerer vi et waypoint samme sted med begge GPS´ere og lægger punkterne ind i Mapsource er punkterne ikke sammenfaldende men lidt forskudt.

Præcision i kort

Præcisionen er forskellig mellem kort.

Problemet er specielt kendt i 1990-erne og 2000-erne på søkort: Mange papirbaserede kort er tegnet med større unøjagtighed end en moderne GPS kan give. Dertil er mange digitale kort stadig baseret på gammeldags papirkort. Et alvorligt problem i søfartsindustrien, hvor f.eks. et tankskib har behov for præcis information om placering af sejlrender med tilstrækkelg vanddybde. Der er sket ulykker baseret på defekte søkort i tidens løb.

Hvis du på en GPS ude i terrænet markerer et waypoint i strandkanten og derefter overfører punktet til forskellige kort, vil du opdage punktet i de forskellige kort skiftevis er markeret et stykke inde på land eller et stykke ude i havet.

Tegner du punktet ind på forskellige papirbaserede kort, f. eks. landkort 1:25.000 og et søkort 1:75.000 vil punktet også „flagre“ mellem markeringer i havet og på land.

Årsagen er forskellig alder og præcision i kortene.

Præcision i waypoints på hettel.dk

Intet waypoint på hettel.dk er 100% akkurat, men nøjagtigt nok til natsejlads.

 • Waypoints på hettel.dk er skabt med forskellige generationer GPS og er derfor behæftet med samme usikkerhed som de anvendte GPS-ere. Se mere om de anvendte GPS´ere i artiklen Udstyr:GPS
 • Waypoints på hettel.dk er udmålt i mange forskellige kort og er derfor behæftet med samme usikkerhed som de anvendte kort. Vi har gennem årene anvendt samtlige kort beskrevet i artiklen Udstyr:Kort

Waypoint-filer fra hettel.dk kan derfor ikke bruges til præcis turn-by-turn navigering til en gade-adresse, hvor 20 meters unøjagtighed kan betyde du ender hos Jensen i nr. 9 i stedet for Christensen i nr. 11.

Vores waypoint-filer kan bruges som vejledning til at finde en parkeringsplads, vandpost, lejrplads eller et interessant sted. Her betyder det ikke noget om punktet er placeret 20 meter forkert i forhold til terrænet: Navigerer du hen til punktet på GPS´en, kan du også finde stedet i terrænet. Vi bruger selv alle waypoints til at navigere efter og ved af erfaring de er præcise nok til natsejlads.


Der er stadig i 2009 problemer med overførsel af danske specialtegn og lange navne på waypoints mellem GPS´ere. Problemet ses både mellem GPS´ere af samme fabrikat og af forskelligt fabrikat.

Danske specialtegn

Danske specialtegn er langt fra understøttet i alle GPS´ere. Hverken Garmin GPS12 eller Etrex Vista understøtter dem. Garmin CX60 gør. Waypoint med æøå i navnet kan derfor ikke overføres fra CX60 til et computerprogram og tilbage til GPS12 eller Etrex Vista. I bedste fald - Etrex Vista - får man en meddelelse om et invalidt waypoint. I værste fald - GPS12 - mangler punktet bare efter overførslen.

Lange navne

Der er stor forskel på hvor lange navne et waypoint må have i forskellige GPS´ere. Vi oplever ofte et waypoint fra Garmin CX60 fint kan overføres til computeren, mens punktet umuligt kan overføres til Garmin GPS12. Årsagen er at GPS12 kun accepterer navne på max 7 karakterer.

Løsningen

Rediger navnet på samtlige waypoints så specifikationerne på din GPS overholdes. Læs manualen til din GPS. I værste fald skal kommentarer til waypoints også redigeres.

Filformater


Der findes lige så mange fil-formater til GPS-filer, som der findes fabrikanter. På hettel.dk bruger vi kun følgende formater:

Du kan redigere en kml-fil med en editor, f. eks. Notepad eller Gedit. En kmz-fil kan udpakkes til kml med 7zip, der er gratis og kan downloades fra Sourceforge.net. Bagefter kan filen editeres og pakkes sammen igen med samme program.

Relaterede artikler

Se også

/customers/8/6/d/hettel.dk/httpd.www/data/pages/help/gps.txt · Sidst ændret: Y/m/d H:i af philip