Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


Sidebjælke

logbog:logbog_2009

Logbog 2009

Havkajak logbog for Philip Hettel og Mette Hettel

Ialt Philip kmMette km
2009 442 442
2008 286 286
2007 388 403
2006 383 383
2005 729 689
2004 628 1.151
2003 1.161 755
2002 1.308 1.378
året rundt i havkajak

Oktober

Fuglereservat ved Fladstrand. Klik for stort foto. Copyright KMS

 • d. 24.10. Gavnø rundt
  • 12 km
  • Vejrudsigten for i dag siger overskyet, 6 mm. regn, middelvind 8 m/sek og vindstød op til 12 m/sek. Vi gider ikke rigtig ro i kulde, bølger og vind i dag. Beslutter os for en „standardtur“ rundt om Gavnø. Sætter ud fra landingspladsen ved enden af Kanalen på fuldstænding blankt vand. Jeg pukker sjældent på vejrudsigterne - de passer langt oftere end rygtet i folkemunde vil anerkende, men i dag passer vejrudsigten ikke med virkeligheden. Alle 12 km. bliver i dag roet på blankt vand i vindstyrke under 2 m/sek.
  • Ved Fladstrand ligger der på denne årstid tusindvis af fugle. Det gør der også, da vi ror forbi i dag. Vi ror aldrig ind over Fladstrand. Området er fredet. Roere og kajaksejlere må ro igennem fra Gavnø Bro til Karls gab, fordi de har vundet hævd på området.
  • Pludselig lyder det som et godstog inde fra fladstrand: tusindvis af fugle letter samtidig. De skælder voldsomt ud. Først tror vi det er et par strandjægere på krybskytteri. Har tidligere set krybskytter i området - sågar én krybskytte ligge under et skilt med adgangsforbud til fredningszone. Men denne gang er jægeren helt legal: En mægtig havørn svæver rundt mellem alle fuglene for at fange lidt frokost. Det mislykkes. Havørnen lander i et træ og alle fuglene lander under stor palaver nærmest med et brag på vandet igen. Fladstrand er et godt sted at være havørn…
  • Note om sejlegenskaber.
   • Jeg roede i min Necky Looksha i dag og forskellen til Møgvejrsbåden er slående. Necky´en er betydeligt tungere at trække gennem vandet ved standard marchfart på 7,5 km/t. Det skyldes formentlig bananformen, der giver en langt kortere vandlinie - og ca. 1 million ridser i bunden af plastic-kajakken.
   • Med roret oppe karter min Necky rundt og kræver opmærksomhed hvis jeg vil sejle lige ud. Det skyldes formentlig bananformen og knækspantet. Møgvejrsbåden er fladbundet, ligekølet og kasseformet. Den er også styrevillig, men langt mere retningsstabil end Necky. Møgvejrsbåden giver dog ikke samme fornemmelse af at ro i en kort playboat som Necky.
 • d. 18.10. Korselitse
  • 6 km
  • Torsdag den 15.10.2009 skete der et nyt skred ved Møns Klint, nærmere betegnet ved Nylands Nakke. Skredet har lavet en midlertidig halvø, der er ca. 50 meter bred og 50 meter lang. Vi har erfaring for sådanne halvøer ligner nogle højest mærkværdige spøgelseslandskaber i tiden lige efter de er dannet. Man skal færdes med forsigtighed på dem - de er ustabile og tæres lynhurtigt væk af havet.
  • Desværre må vi i løbet af formiddagen erkende tiden løber fra os. Vi kan ikke nå at ro frem til stedet fra Busene Have og tilbage igen inden mørkets frembrud. Dertil er vi alt for sent på den. Nul rotur ved Møns Klint i dag.
  • Klokken 13,30 sætter vi derfor kajakkerne i vandet ved Gåsesand og ror ned mod Korselitse Østerskov. Efter kun 3 km. finder Mette et passende sted til dagens egentlige mål: fisketur. Mette skal fiske små sten til sit stensliberi, Philip skal fiske havørred inden fredningsperioden (16. nov → 15.jan) sætter ind. Han satser på nogle få store. Kun afbrudt af sen frokost og varm kaffe tilbringer vi hele eftermiddagen på kysten. Sidst på eftermiddagen gør vi rovet op. Desværre var der flere sten end fisk ! 0 Kg. til Philip, 3 Kg. til Mette.
  • Note om østvendte kyster på denne årstid: Skoven ved Korselitse er utroligt flot i efterårsdragt og solskin, men hele kysten ligger i skygge af skoven. Der er læsterligt koldt ! Vestvendte kyster er altså dejligt varme om vinteren, mens østvendte kyster er dejligt kølige om sommeren.
  • Note om vandstand: De seneste dage har det blæst 10 -12 m/sek fra nord eller nordlige retninger. Derfor er vandstanden i dag 50 cm. højere end normalt. Det er meget.

September

 • d. 27.9. Gavnø rundt
  • 12 km
  • Der er lovet 10 - 12 m/sek i dag - altså rigtigt blæsevejr. Vi lader os derfor nøje med en tur rundt om Gavnø. Sætter ikke ud fra klubhuset, men fra en offentligt tilgængelig plads ved shelteren på kanalen. Det er en glimrende plads at sætte ud fra. Kajakkerne skal bæres kortere, end hvis vi havde valgt at sætte ud fra klubhuset og vi slipper for den kedelige strækning på kanalen.
  • Med 10 m/sek blæser det meget på fjorden, men flere steder kan man ro i læ på helt fladt vand. Selv ude i vinden bliver bølgerne ikke store. I modsætning til vores sidste tur på Møns Klint er denne tur det rene luksus. Dog er det tydeligt efteråret er sat ind: vandet er allerede koldt. Dagens tur var årets sidste i sandaler og tynde rohandsker
 • d. 20.9. Knudshoved Odde
  • 11 km
  • Vi er lidt flade efter gårsdagens oplevelser ved Møns Klint, men solen skinner og der er lovet 4 m/sek fra syd i dag. Det er kun 1/3 af gårsdagens vindstyrke så vi beslutter os for at tage på sydsiden af Knudshoved Odde. Forventer at finde moderate bølger. Det er sikkert meget sundt med en lille nem rotur oven på gårsdagens oplevelser.
  • Der er dog ingen vind og kun dønninger på 5 cm. højde ved Knudshoved i dag. Til gengæld er vi begge ømme og lidt forslåede over det meste af kroppen. Vi har virkelig fået tæsk af bølgerne i går og det kan mærkes. Alle muskler på indersiden af lårene er enormt ømme. Sikkert fordi vi har brugt dem i timevis til at holde godt fast i kajakken. Når jeg forsøger at tage at hårdt rotag og skal bruge de lange rygmusker virker det som de siger „Hvem mig ? Det kan du ikke mene !“
  • Vi ror i astadigt tempo langs med skoven ind mod Vordingborg. Støder på flere umærkede åleruser og bundgarnspæle med fiskenet fra gulv til loft - solidt fæstnet 3-5 meter inde på land. Ikke ét bundgarnsnet er afmærket. Hverken yderst eller inderst. Ikke ét bundgarnsnet levner fiskene den mindste chance for at slippe inden om nettet. Er det virkelig så vigtigt at få et fladsskærmstv eller andet skrammel, at det er nødvendigt at støvsuge kysten for fisk ? Desværre har jeg ikke en kniv med i dag, så vi nøjes med at tage nogle billeder og GPS-koordinater som dokumentation. Det er vist på tide med et besøg fra fiskerikontrollen.
  • På dagens flade vand tester vi om jeg kan ro over fiskenettene, således som jeg forsøgt i går ved Møns Klint. Det mislykkes. Rorbeslaget sidder uhjælpeligt fast i bundgarnsnettet. Mette må hjælpe mig fri. Helt udramatisk her, men jeg gyser lidt ved tanken om hvad der kunne være sket i går, da jeg roede over et tilsvarende fiskenet. (Samtlige fiskenet ved Møns Klint var sat med lovpligtige afstand til kysten. Samtlige fiskenet på Knudshoved Odde er ikke sat med lovpligtige afstand til kysten)
  • Vi finder en skovstrækning bestående af Bøg og Egetræer. Lys, luftig og flot. Glimrende frokost sted. Nyder solen. Det er faktisk så varmt her i dag på den sydvendte kyst, at vi kan gå rundt kun iført underbukser. Ud på eftermiddagen blæser det en anelse op. Vi pakker sammen og ror stille hjem i solskinnet på det flade vand. Danmark er et dejligt land.

August

 • d. 23.8. Gavnø Special
  • 15 km
  • Der er lovet 10 m/sek som middelvind og 15 m/sek i vindstødene i dag. Vi drøfter muligheden for regulær bølgetræning ved Svinø eller en blæsende tur rundt om Gavnø. Beslutter os for en tur rundt om Gavnø, men start ved Dansk Folkeferie på Enø, ikke i Næstved Kajak & Canoklub. Det skal vise sig at blive en mindeværdig tur.
  • Parkeringsforhold og stedet til isætning af kajakkerne er glimrende her på Enø. Det blæser rigtigt meget i dag, men vi har rygvind og surfer i fuld fart frem til Lindholmen. Overalt på fjorden er havet skummende hvidt, bølgerne er korte og crappe - og det går rigtigt stærkt. Tju hej hvor det går nemt. Uden at anstrenge os ror vi med 9 - 11 km/t. hen til Lindholmen. Det ser lidt pudsigt ud, når jeg indhenter en bølge foran kajakken: flere gange forsvinder fordækket op til lugen under bølgen. Kun den røde spids på kajakken titter op af vandet. Efter Lindholmen ror vi ikke mere med bølgerne ret ind agtenfra, men får mere og mere sidesø. Èn enkelt bølge brækker overraskende ned over mit agterdæk så jeg næsten taber balancen. Kun et hurtigt støttetag redder mig fra kæntring. Der er åbenbart grænser for hvor meget min fladbundede kajak gør for mig…
  • Den kraftige vind medfører vandstanden er høj og derfor ror vi ror mellem Fugleøen og Gavnø. Noget vi ellers aldrig praktiserer fordi vandstanden her plejer at være 10 cm. I dag er vandstanden 40 cm. Mens vi ror mellem de to øer ser vi på 50 meters afstand en havørn jage langs med stranden på Gavnø. Flot fugl !
  • Desværre bliver der mindre og mindre medvind mens vi ror langs Ydernæs og da vi svinger til højre op mod Gavnø Slot kommer modvinden farende og puster os i ansigtet. Pludselig falder farten til 5 km/t selv om vi stadig ror i læ af øen hele vejen op til Karls Gab.
  • begynder dagens motion for alvor. Det blæser ad pommeren til, havet er helt hvidt og det er meget længe siden jeg har set så store bølger herude. Vi har vinden og bølgerne lige ind i ansigtet så der skal arbejdes hårdt for fremdriften. Mette løber på en sten og trækker derfor ud på fjordens dybe afsnit. Jeg følger efter, ser hvordan kajakkens stævn banker ned på bunden af hver eneste bølge med et stort brag og sender en glad tanke til min solide kajak. Møgvejrsbåden er bygget til sådan noget vejr her og derfor bygget solidt. I dag er jeg glad for kajakken ikke er bygget spinkelt for at spare et kilo eller to.
  • Da vi er nået halvvejs til Enø bliver himlen sort, vinden tiltager rigtigt meget og det begynder at regne. Jeg ser lidt bekymret på de typiske tegn på en tordenbyge. Er før blevet fanget i tordenbyger herude. Slår det hen igen og nyder vejret. Himlen bliver kulsort, regnen høvler ned så vanddråberne hopper på bølgerne, sigtbarheden bliver meget kort og de fleste huse omkring fjorden „forsvinder“. Stemningen er næsten „Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel“ herude, mens vi ror forbi Lønned Skov og hen i læ ved Hovbro på Enø. Puha, det var en hård omgang motion. Det er slet ikke så ringe med sådan en tur i blæsevejr: Så kan man uden problemer tillade sig at råbe til hinanden…
  • Vi ror på lavt vand, men delvist i læ, delvist med vinden i ryggen langs Enø´s kyst ned til spidsen af øen. Netop da vi svinger til venstre for at ro ud til sejlrenden hen mod bilen flænger et lyn himmelen og der lyder et ordentligt tordenskrald ! Øeh, nu er gode råd dyre. Vi kan enten vælge den hurtige retræte ved at ro ud i sejlrenden midt på fjorden, eller den langsomme retræte ved at holde os tæt på land. Det er væsentligt længere og på ekstremt lavt vand - men langs med sivøer, småtræer og anden beplantning, der rager lidt længere op mod tordenvejret end os.
  • Først skifter Mette fra sin plask våde lynafleder (læs: kulfiberpagaj) til en grønlandsk træpagaj. Ingen af os har lyst til at ro ud midt på fjorden i tordenvejr, så næste beslutning er at ro langs land. Tjae, ro er nok en lille smule overdrevet. Der er utroligt lavvandet på hele strækningen fra spidsen af Enø og frem til den store sivø. Det meste af strækningen går vi faktisk på armene - dog ikke med hovedet nedad. Sidder i kajakken og bruger hænderne til at trække os hen over havbunden. Vandstanden er 15 - 20 cm. her og kajakkerne stikker ca. 11 cm. så der er ikke meget at give af. Farten falder også til 1 km/t. så tjept går det ikke.
  • Vel fremme ved den store sivø kan vi nu konstatere at tordenvejret blæser væk, regnen ophører og solen titter frem igen. Da vi når frem til bilen skinner solen - dog ikke fra en skyfri himmel - vinden er aftaget, havet roligt og søndagens hundeluftere hygger sig i det gode vejr. De skú bare vide skú de ! Vi kan ihvertilfælde huske denne tur meget længe.
 • d. 23.8. Basnæs
  • 18 km
  • Det ligner en genudsendelse: Multejagt ved Basnæs. Nul multe.
  • Vejret var ellers glimrende i dag: bragende solskin, vind på 1 - 4 m/sek, højvande topper kl. 16.
  • Hele dagen har vi roet rundt i fjorden på alle de traditionelle steder. Roede endda ud forbi Rønnen i et nærmest desperat forsøg på at finde de manglende fisk. Uden resultat. Havet virker fuldstændig dødt i dag. End ikke det sædvanlige mylder af småfisk, rejer og andet kravl ser vi ret meget af i dag. Men vejret er dejligt, rovfuglene svæver, fiskehejren står på en sten og er er fantastisk stille. Beslutter os for at holde én pause til med den aller sidste kaffe ved Jars Skov og derefter ro hjem. På vejen hen mod bilen ser vi flere store fisk plaske i vandoverfladen. Dét kan Philip ikke stå for. Forsøger først med fluestang, dernæst med bombarda flåd. Uden succes. Fiskene skulle åbenbart bare lige markere sig…. Stille ror vi ind til Basnæs havn, trækker kajakkerne gennem den rådnende, ildelugtende, tang og kører hjem ved 19-tiden. Dejlig dag, dejlig tur, men nu gider jeg ikke jagte multe her mere i år. Tager nederlaget til efterretning: 4 - 0 til fiskene.
 • d. 16.8. Basnæs
  • 10 km
  • Multejagt ved Basnæs. Tja, der er ingen grund til at træde rundt i det: Med pivende vind på 7 - 10 m/sek fandt vi naturligvis ingen multer. Godt vi ikke skal leve af at fiske multer, med det ekstremt ringe held vi har haft med jagten i år. Til gengæld blev Møgvejrsbåden testet lidt i vind og bølger de to gange vi krydsede fjorden i dag. Kajakken opfører sig eksemplarisk godt i vinden og de krappe bølger på fjorden. Slutstabiliteten forekommer bedre end i min Necky Looksha IV og møgvejrsbådens lige køl gør det nemmere at holde kursen i skrå sidesø. Møgvejrsbåden efterlader i dag et positivt indtryk af håndterbarhed, stabilitet, sødygtighed og tryghed - selv i besværlige forhold.

Juli

 • d. 26.7. Basnæs
  • 10 km
  • Dagens program består af to punkter:
   1. Multejagt ved Basnæs
    • Jow altså, i roede godt nok fjorden rundt på jagt efter Multe og vi så også et par stykker. Men vi fandt ingen stimer. At fiske med fluestang fra kajak i vind på 10 m/sek giver vist heller ikke mening i praksis. Overalt på fjorden er der hvide skumstriber på havet. Kun det lave vand forhindrer bølgerne i at blive store. Nul Multe i dag.
   2. Test af Philip i Murphy.
    • Vores ro-form er frygtelig ringe. Philips balance er frygtelig ringe. Træning i Murphy er næsten ikke-eksisterende i år. Inden jeg tager til Sverige på sommerferie vil jeg derfor gerne teste om balance og kræfter er passende til en kæmpe ekspeditionsbåd på 6 meters længde. Resumé af testen: Tag en kortere kajak - Murphy er for stor.
 • d. 12.7. Multejagt ved Basnæs
  • 10 km
  • Det er tid at jage Multe ved Basnæs. Solen skinner, det blæser 4m/sek og tidevandet er stigende fra kl. 12. Næsten ideelle forhold til multejagt med kajak og fluestang. Vi ser masser af hornfiske-yngel og også nogle enkelte bølger fra større fisk, men ingen stimer af multe. Forsøger det gamle trick med multe: Ved vores ankomst ved nogle tangbuske - blæretang - stikker nogle store fisk af. Vi venter tålmodigt og meget stille og begynder derefter at fiske. Er multerne i stime, plejer de at komme tilbage. Det gør de bare ikke i dag. Måske fordi de ikke er i stimer. Måske fordi det slet ikke er multer….
 • d. 05.7. Korselitse
  • 20 km
  • Møgvejrsbåden skal testes lidt ved Korselitse. Sætter ud ved Næsgård og ror ned forbi Hesnæs til traktørstedet. De serverer en glimrende frokost.
  • Vel ankommen på stranden ser vi et papskilt „Adgang forbudt. Skarpskydning“, men ikke nogen andre advarsler. Vi er godt enige om det bare er for at holde folk væk fra den del af klinten, hvor nogle store træer er lige ved at falde ned. Altså ind til der lyder et kæmpe brag og et eller andet flyver ud over vandet. OK, vi lægger kajakkerne på ydersiden af papskiltet….
  • Der er fugleskydning ved siden af traktørstedet i dag.
  • Nogle venlige mennesker gør os opmærksom på det ikke er helt ufarligt: „de har lige holdt to timers frokost og ikke alle er helt appelsinfrie“ bliver der sagt.
  • Om deltagerne i fugleskydningen var berusede vides ikke, men følgende kan konstateres:
   • Der var ingen afmærkning med advarsler for søfarende. Det lykkedes deltagerne at skyde ud over vandet uden at opdage en skydepram sejlede forbi 10 meter fra kysten. Fiskeren så lidt bekymret ud…
   • Det lykkedes deltagerne at skyde ud af banen, uden for afspærringerne på land og ramme en parabolantenne, der var monteret i et bøgetræ 10 meter fra vores frokostbord ! (og ja: vi sad faktisk ved ét af restaurentens udendørs borde uden for afspærringerne)
   • Jeg vil ikke påstå vi spiste vores frokost i stilhed. Vi dvælede heller ikke længe over frokosten. Og vi vil nok anbefale roning her på nogle andre dage.

Juni

 • d. 21.6. Knudshoved
  • 18 km
  • Jomfrutur i Møgvejrsbåden
 • d. 4.6.→ 5.6. Korselitse
  • 30 km
  • Meterologerne har lovet byger i formiddag, stærk vestenvind hele dagen og glimrende vejr de næste par dage. Vi vælger derfor en tur med bivuak på en østvendt kyst. Korselitse er smukt og giver glimrende læ ved vestenvind.
  • Bygerne er ifølge planen ovre ved middagstid, så vi sætter kajakkerne i vandet over middag og ror sydpå. Desværre glemte meterologerne at fortælle de 2 mm. regn betød 2 mm. pr. time pr. regnbyge. Der kom en del vand i løbet af dagen !
  • Vi ender med at spurte som død og helvede frem til lejrpladsen - med et ordentligt tordenvejr agterude. Når lige præcis på land, førend helvede bryder løs og det ene lyn afløser det andet. Flot syn, når man sidder sikkert på land. Mette finder det noget skræmmende at ro med en våd pagaj af kulfiber, der er en glimrende strømleder, i tordenvejr. Tordenvejret medbringer udover en masse vand også en haglbyge. Godt kolde og noget våde ser vi bagefter på to fantastiske regnbuer, der står krystalklart fra havet og ind på Møn. Farverne er iøvrigt „omvendte“: grøn, gul, rød på den venstre regnbue og rød, gul, grøn på den højre regnbue. Det bliver meget sent førend vi er færdige med aftensmaden, så lejren slås op i mørke.
  • Jeg sover godt, tørt og varmt resten af natten, men Mette fryser som en lille hund i sin bivuak. Der er også kun omkring 5 0 de 3 meter fra vandkanten vi ligger.
  • Fredag formiddag vækker Mette mig:
   • „Det er nok tid at stå op, hvis vi skal pakke sammen i tørvejr. Jeg kan se en byge på vej“.
   • „Hvor lang tid har vi ?“
   • „3 minutter“
  • Så kom jeg op !
  • I lyntempo pakker vi lejren sammen, redder dunsoveposerne og kaster noget regntøj på kroppen. Venter i stilhed på regnen stilner af, inden kaffen sættes over. Spiser morgenmaden i stilhed. Bliver hurtigt enige om vi ikke gider endnu en overnatning i dét vejr. Sætter kursen tilbage mod bilen.
  • Korselitse er altid flot og altid øde. På denne tur mødte vi kun ét eneste menneske på hele turen - en lystfisker ved isætningsstedet. 30 km. roet kyst uden nogen mennesker er ikke så almindeligt på Sjælland. Strækningen med skov er glimrende til 2 - 3 dage i godt vejr fordi vi går på land og udforsker skoven mange steder. I møgvejr er der kun til 1 - 2 dage fordi vi ikke gider gå på land så ofte. Denne gang var det møgvejr.
  • Og mit balanceproblem: Tja, på det flade vand gik det fint, bare jeg „lænede“ mig op ad kysten. Når regnbygernes vind rejste søen til pæne bølger, gik alting fint og jeg havde ikke det mindste balanceproblem. Godt nok underligt jeg er ved at vælte på 3 meter dybt, fladt vand og ror helt upåvirket på 10 meter dybt vand med ½ meter bølger.
 • d. 1.6. Viemose
  • 17 km
  • Stadig pinseferie, strålende solskin, nul bølger og vind på mindre end 1 m/sek. I dag tester vi balance ved Viemose. Overmodig efter gårsdagens test styrter jeg lige ud på det dybe vand - og mister balancen. Efterfølgende test viser blodsukkeret ligger på 5,8 mmol/l. Det er vist for lavt. Vi spiser frokost og tester senere igen. Samme problem med balancen. Blodsukkeret ligger nu på 7,8 hvilket er på grænsen til for højt. At krydse de 2.600 meter fra Viemose til Nyord er en uoverkommelig opgave. ØV !

Maj

 • d. 31.5. Klinteby
  • 11 km
  • Strålende solskin, nul bølger og vind på mindre end 2 m/sek i pinseferien. Glimrende dag at teste mit balanceproblem i forhold til niveau på blodsukker. Det gør vi på en hyggelig rotur mellem Klinteby og Bjørnebækken. Blodsukkeret ligger på hele turen inden for normalområdet og jeg oplever ikke nogen problemer. Jubiee !
 • d. 5.5. Svinø
  • 14 km
  • Efter at have ligget syg i 3 dage springer jeg i luften - må udendørs, ud på vandet. Vi kører til Svinø or ror en tur ind mod Avnø i strålende sol på helt fladt vand. Det er nærmest en katastrofe !
  • Jeg kan slet ikke holde balancen mere. Forsøger adskillige gange at lægge kajakken i sejlrenden, men mister hver eneste gang balancen og må flygte ind på lavt vand - slået med rædsel.
   • Hvor meget af problemet der er fysisk henholdsvis psykisk ved jeg ikke, men problemet er reelt og alvorligt. Og noget pjat ! Jeg har roet her ude i 15 m/sek i ret voldsomme bølger uden problemer for nogle år siden og min teknik er ikke blevet ringere med årne. Objektivt set er der intet problem. Subjektivt set er der imidlertid et stort problem. Jeg bliver simpelthen slået med rædsel og kan ikke kende forskel på op og ned. Enhver rationel tankegang forsvinder og jeg kan ikke få roen tilbage. Det er værre end en begynder på sin første dag af et kajakkursus - og jeg har altså roet i 15 - 20 år nu.
   • Problemet er ret alvorligt. Får jeg ikke styr på problemet må vi aflyse den planlagte sommerferie i den svenske skærgård om fire uger.
   • På sigt er jeg færdig som kajakroer hvis problemet ikke kommer under kontrol. Meget sørgeligt. Det tager en smule af glæden ved at færdiggøre min nyeste hjemmebyggede kajak. Noget tyder på vi bliver nødt til at ro nogle „skræk trænings ture“ hvor jeg provokerer problemet for at kunne skille det fysiske problem fra det mentale. Øv, det bliver hårdt arbejde !

April

 • d. 12.4. Bogø
  • 15 km
  • DMI lover solskin og 6 m/sek med vindstød op til 10 m/sek fra syd-øst. Det ligner en tur til Bogø og Farø.
   • Lægger ud fa nordsiden af dæmningen mnellem Bogø og Farø og ror mod øst, retning Møn. Det blæser en halv pelikan. Der er skumtoppe på bølgerne og det er hunde koldt. Bare 7,5 km. senere går vi i land ved Østerskov.
   • I sommerperioden er Østerskov næsten utilgængelig fra søsiden på grund af en bred og kraftig rørskov, men rørene er høstet og de visne stumper er det intet problem at forcere. Vi tuller rundt i skoven og finder en pæn plet i bøgeskoven med læ. Indtager frokost.
   • Går en lang tur i skoven, der er fantastisk flot på denne årstid. På nær nogle enkelte lommer med dystre og grimme nåletræer er her bøgeskov så langt øjet rækker - og en meget frodig underskov. Spotter en spætte, der hamrer hovedet ind i et dødt bøgetræ, så træet synger langt ned i stammen. Der skal godt nok et specielt hoved til dén manøvre.
   • Efter den lange gåtur er det passende at smide sig i underskoven og hvile ud. Ingen af os har travlt med at komme ud i den kolde vind på vandet. Vi indtager reserve-madpakken sammen med kaffen. Og ganske som jeg har ønsket, kommer et par rådyr forbi og fouragerer på 25 meters afstand. Flot syn. Desværre skræmmer vi dem væk i et uforsigtigt øjeblik: Et metalspænde på kameraet rammer termokanden af stål. Den metalliske „kling“ er nok til at vække dyrenes mistænksomhed, hvorefter de omgående er skredet. Byttedyr kan være svære at fotografere….
   • Således velfodrede vælger vi at gå en tur mere i skoven inden eftermiddagskaffen. I dag når vi ikke rundt om Bogø. Vi når vist kun på picnic i skoven.
   • Efter eftermiddagskaffen kommer havgusen blæsende ind og vinden tiltager. Det er råt i vejret, så vi bliver hurtigt enige om at Bogø rundt må vente. Vælger at surfe tilbage til bilen. Her blæser det nu så meget, at den ene må holde kajakken på bilens tag, mens den anden surrer kajakken fast.
   • Vel hjemme igen mødes vi af en parcelhus-have med totalt vindstille og lun aftensol. Hmm… det havde nu været meget varmere at ro i havebassinet i dag.
 • d. 05.4. Vejlø
  • 15 km
  • Lægger ud i blæst og kulde. Ror hjem i fantastisk forårsvejr.
  • I Dag lider jeg forfærdeligt under kajak-svimmelhed. Det fungerer således:
   • På den smalle Suså (ca. 50 meter bred) er der vindlæ, så vandet er helt blankt. Her er jeg nødt til at ro max. 10 meter fra land med Mette placeret ud mod den farlige midte af åen. Helst et par meter foran, så blikket kan fæstnes på noget. Ror jeg ikke sådan, mister jeg balancen og må tage støttetag for at holde kajakken oprejst.
   • På den åbne fjord, der er flere hundrede meter bred, driver vinden pæne bølger - endda så meget at toppen blæser af bølgerne som hvidt skum. Her har jeg intet problem med balancen og ror fuldstændig upåvirket. Altså lige til vi rammer et område i læ, med blankt vand, ved Gavnø Slot. Så er jeg i svare problemer igen - ind til der atter kommer krøl på vandet.
   • Jeg fatter simpelthen ikke en pind af de her balanceproblemer, men irriterende er det.

Marts

 • d. 29.3. Gavnø rundt
  • 18 km
  • Lægger ud i fint forårsvejr. Ror hjem i intens haglbyge. Dansk forår !
  • Jeg kæmper stadig med kajak-svimmelhed på fladt vand. Møj irriterende.
 • d. 21.3. Vejlø
  • 15 km
  • Det er meget lavvandet i dag så kajakklubbens nye bådebro kan ikke bruges. Igen ! Jeg undres over det intense arbejde der udføres for at besværliggøre livet for aktive roere i klubben.
   • Først spærres adgangen af for kørende trafik til klubbens arealer. Hallo ! Vi har medlemmer på 72 år, der skal slæbe tunge havkajakker fra et biltag ned til vandet. Det virker som chikane at spærre indkørslen til klubarealet så medlemmerne tvinges til at parkere på modsatte side af vejen og slæbe kajakkerne tværs over vejen, tværs over klubbens grund og hen til vandet. Det kan end ikke en 25 årig magte med andet end en let turkajak / kapkajak.
   • Dernæst opsættes ny bådebro, hvor laveste højde er henved én meter over vandspejlet ved lavvande. Ergo er det kun unge, smidige roere med store cockpit i turbåde og kapkajakker der kan anvende broen. Alle os halvgamle med havkajakker og små cockpit har ikke en chance for at komme hverken i eller ud af båden her.
   • For det utrænede øje ser det ud som om klubben forsøger at lægge hindringer i vejen for aktive roere. Det tror jeg nu ikke er tilfældet. Jeg tror mere det handler om, der bliver taget beslutninger og udført arbejde af folk som roede for mange år siden i nogle helt andre kajakker end dem der bruges nu om dage. Hverken beslutningstagere eller udførende kan se hvor forskellige brugerne og deres behov er, men indretter alt efter nogle meget smalle behov - for en brugergruppe der havde sit højdepunkt sidst i 1960-erne. Jeg forudser konsekvensen bliver at mangfoldigheden svinder ind. Når der ikke er passende faciliteter til pensionisten med sin havkajak, tja så melder han og vennerne sig ud. Når der ikke er faciliteter til den midaldrende dame, tja så melder hun og veninderne sig ud. Når der ikke er faciliteter til….
   • Jeg er spændt på hvor længe der går, før konsekvenserne kan mærkes på økonomien i foreningen. Står det mon lige så slemt til i andre foreninger rundt om i Danmark ?
  • Vi sætter ud fra den offentlige bådebro på den gamle Suså og mens jeg endnu engang kæmper med manglende balance på spejlblankt vand - kendt, men irriterende symptom på sukkersyge - ser Mette 2 isfugle med karakteristisk blå, metalfarvet ryg.
  • Ude på fjorden er det overskyet, blæsende med 7 - 10 m/sek og temperaturer omkring -20 hvis windchill medregnes. Det er simpelthen årets første bølgetræning vi får i dag på fjorden. Det er koldt og råt. Ror en kort tur ud forbi Vejlø. Finder et passende buskads med god læ og udsigt til fouragerende rådyr - og indtager selv frokosten her. Mens kaffen glider ned nyder vi synet af havørn der patruljerer skovkanten og svæver på alle opvindene. Sidst på eftermiddagen løjer vinden en smule af og vi får lige et par spurvehøge med i oplevelsen inden vi atter er hjemme ved klubhuset igen.
 • d. 15.3. Gavnø Rundt
  • 18 km.
  • Mette sover enormt længe i dag så vi kommer sent afsted - og jeg overser det er så sent, at jeg burde spise frokost inden turen. Dertil skvadrer vi en ½ times tid med formanden ved klubhuset inden vi langt om længe sætter ud.
  • Ud på fjorden misser jeg et tag og taber næsten balancen. Tror først jeg har taget en „ugle“, men kommer hurtigt på andre tanker. Den sene start og den manglende frokost medfører blodsukkeret pludselig styrtdykker. Hænderne ryster som et espeløv og balancen er ikke-eksisterende. Vi danner flåde, driver for vinden og mens jeg hænger tungt på mettes kajak køres en stor frugtstang ned. 10 minutter senere virker det søde stads og jeg kan ro videre som om intet var hændt.
  • Der er utroligt stille og fredfyldt på Vejlø Strand. Vi kan ikke rigig løsrive os fra stemningen og bliver hængende lidt for længe. Det er først på aftenen førend vi ror hjemad. Kl. 19:15 ankommer vi til klubhuset. Den sidste time har vi roet i mørke. Derfor blev dagens tur årets første med mørke-roning.
 • d. 7.3. Vejlø strand
  • 11 km.
  • I dag er det overskyet, køligt og nul vind. Ved starten er turen er havet fladt som en pandekage - og selv om vinden tager til, blæser det ikke mere end 3-4 m/sek. Glimrende vejr til en lille madpakke tur til Vejlø
  • Reed 3-finger handsker testet igen. Denne gang med uldvanter som inderhandske.
   • Tommelfingeren er lidt for lille. Derved klemmes uldvanten inden i handsken sammen → kold tommelfinger
   • Handskerne er ikke tætte i syningerne. Stort problem i rigtig vinterkulde og stort problem med min foretrukne rostil, hvor hånden følger med ned i vandet ved hvert eneste rotag.
   • De to fingre i handskerne (ikke tommelen) er lidt for smalle.
    • Lillefinger og ringfinger kan ikke placeres i samme fingerhul
    • Pegefinger, langemand og ringfinger kan heller ikke være i samme fingerhul
    • Konsekvensen er, at ringfingeren hele tiden støder på en syning. Det går an på korte ture, men på langtur vil det medføre gnavsår.
   • Optimalt vil det være, hvis handskerne laves som luffer - og sys til den facon hænderne har, når man holder om en pagaj.
 • d. 4.3. Vejlø strand
  • 11 km.
  • Det blæser næsten 10 m/sek, skyerne hænger tungt - og vi har ikke roet i 5 måneder. Hold da op hvor er ro-formen ringe ! Ikke overdrevet at kalde formen for møj elendig ! Men stadig herligt at ro en lille madpakke tur.
  • Den positive side: Vi trængte til turen. Dejlig tur. Masser af havørne, men nul fisk. Vandet er stadig så koldt, at der absolut intet liv er i strandkanten.
  • Reed 3-finger handsker er ok at ro med. Der er ikke antydning af kolde fingre - og det er helt uvant med grønlandske pagajer om vinteren. Som inderhandske er brugt tynde neopren-handsker

Relaterede artikler

/customers/8/6/d/hettel.dk/httpd.www/data/pages/logbog/logbog_2009.txt · Sidst ændret: Y/m/d H:i af philip