Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


Sidebjælke

Turberetninger, foto og nyttig viden

Her en liste over ture vi har roet i havkajak - såvel i Sverige som i Danmark.

Listen indeholder information om ét eller flere af punkterne

Sjælland & Øer

Havkajak ture omkring Sjælland og Øer

Avnø

Basnæs 2002

Bjørnebæk 2002

Bogø 2009

Enø

Falster 2007

Gavnø

Jarsskov 2003

Karrebæk 2001

Knudshoved & Knudshoved Odde

Kortselitse

Lindholmen 2000

Møn & Møns Klint

Næstved Kajak & Cano Klub, NKC

Skovshoved 2003

Sorø 2003

Stevns 2005

Suså 2003

Svinø

Vejlø 2002

Vesterhave 2000

Vordingborg 2002

Fyn & sydfynske ø-hav

Havkajak ture omkring Fyn og det sydfynske Øhav

Bogense 2002

Fyn rundt 2004

Fyns Hoved 2004

Langeland 2002

Svendborg 2002

Tåsinge 2003

Jylland

Havkajak ture omkring Jylland

Hjarbæk, 2002

 • Kort. Hvor er det ?
 • Nyttig viden om stedet til Din tur

Mariager 2003

 • Kort. Hvor er det ?
 • Nyttig viden om stedet til Din tur

Skive 2002

 • Kort. Hvor er det ?
 • Nyttig viden om stedet til Din tur

Vejle 2003

 • Kort. Hvor er det ?
 • Nyttig viden om stedet til Din tur

Sverige

Havkajak ture i Sverige

Sct Anna

Stockholm 2003

Orust

Rul - Eskimorul og makkerredninger

Eskimorul, rullestuer og makkerredninger i havkajak

Rul 2007, december

Rul 2007, november

Rul 2007, oktober

Rul 2004, april

Rul 2003, september

Rul 2003, februar

Rul 2003, januar

Rul 2002, december

turberet:sctanna_2009

Turberetning: Sct Anna 2009

Havkajak i Sverige. Vi finder stadig den svenske østkyst ved Sct. Anna spændende. Årets sommerferie starter den 4. august i mørke og regnvejr.

Se kort med hele roturen

Dag 1 - Ekön

Elg.Klik for stort foto

Fra sted Sct. Anna Kajakudlejning
Til sted Ekön
Distance km. 15 km
Vejr & Vind Letskyet, varmt, 2-1 m/sek
Kort Se dagens etape
Foto Billeder fra dagen

Tidligere har vi brugt en hel feriedag på transport til feriestedet. Kører vi om dagen, ankommer vi ofte så sent til bestemmelsesstedet, at det er for sent at pakke kajakkerne, ro ud i terrænet, finde en egnet lejrplads og slå telt op inden det er mørkt. I august måned forsvinder lyset mærkbart tidligere end i juni. Det er enormt kedeligt at køre bil hele dagen og ret uinspirerende at starte turen på en campingplads.

Denne gang prøver vi noget nyt. Vi kører om natten. Kl. 00.00 starter vi i let regn fra Næstved. Ankommer til færgen i Helsignør kl. 01.40 og lander i Helsingborg i øsregn kl. 02.00. Det høvler ned. På motorvejen kan jeg kun køre 90 km./tim de første par timer. Til gengæld er der ingen trafik på motorvejen. Næsten. Ved tretiden kommer en hurtig bil sejlende forbi i en pokkers fart - og et øjeblik efter en svensk politibil. Ser ud til de skal mødes og tale om noget….

600 km senere, kl. 07.15, ankommer vi til havnen ved Tyrislöt i strålende sol. Spiser morgenmad og drikker den medbragte kaffe til udsigten af sol, nul vind og et fantastisk hav. Er lidt trætte, men glade; nu kan ferien begynde.

Vi tager kajakudlejningen på sengen. Hjælper den overraskede ekspedient med at åbne forretningen og fjerne skodder fra vinduerne. Hun er åbenbart ikke vant til kunder så tidligt på dagen, selv om åbningstiden starter kl. 08,00. Vi betaler 200 skr. for parkering i to uger og 50 skr. for ilægning af begge vores kajakker. Samme pris betalte vi i 2007.

Kl. 9 er kajakkerne pakket og vi sætter ud. Ferien er begyndt ! Feriens eneste planlagte mål er Harstena, hvor Mette gerne vil have et par billeder af de berømte røde åkander i ferskvandssøen. Resten finder vi ud af undervejs. Derfor ror vi mod vest. Vi skal over Finnfjärden, forbi Södra Finnö og hen til Ekö.

Philip lider stadig af kajaksvimmelhed så kryds mellem øerne kræver en koordineret indsats: Vi finder den smallest mulige passage. Mette ror forrest, bagefter følger Philip med blikket stift rettet på Mette. På denne måde lykkes det at foretage kryds på 1 km. Møg besværligt og lettere ydmygende: Uha da da, kryds på hele 1000 meter ! Det svarer altså kun til en svømmetur på 40 baner i en dansk svømmehal - noget alle kajakroere kan, eller bør kunne, uden problemer. Lidt ydmygende at metoden er nødvendig for at ro så små kryds, men det virker. Vi kan komme frem og det er det vigtigste.

Kl. 13 er vi slidt op for i dag. Sultne og godt trætte. Jeg fik trods alt kun en halv times nattesøvn i bilen mens Mette kørte det sidste stykke vej. Vi går i land på Ekön, spiser frokost og kaster os ind i teltet. Sover 3 timer og kan nogenlunde udhvilede nyde lejrpladsen: En 50 cm. fisk vælter sig rundt i vandet lige ud for lejrpladsen. 10 meter fra min siddeplads jager en svømmende skarv, flyvemyrerne, myggene og fluerne summer. Stilheden forstyrres kun lejlighedsvis af fritidssejlere, der vinker venligt, når de sejler forbi. Her er pragtfuldt !

Dag 2 - Häskö

Klik for stort foto

Fra sted Ekön
Til sted Häskö
Distance km. 10 km
Vejr & Vind Strålende sol, varmt,0-1 m/sek, bølger 5 cm.
Kort Se dagens etape
Foto Billeder fra dagen

Efter en god nats søvn på henved 10 timer vælter vi ud af teltet. godt veludhvilede… Det volder lidt besvær at pakke kajakkerne. De ligger ikke vandret på en bro mere, hvorfor det er vanskeligt at presse små ting ud i forstævnen uden de glider tilbage. Godt vi prøvepakkede hjemmefra. Det er altid et puslespil at få plads til alting i kajakken. Byttes der om på bare to poser, kan det hele ikke være i båden. Den slags småproblemer afslører prøvepakningen altid og den plejer at være en stor hjælp, når der senere skal pakkes under vanskeligere forhold ude på turen - i dag f. eks.

Ror rundt om Ekö og ind i Ämtö naturreservat mod Fiskarudden. Her er meget idyllisk og bekyttet. Vi finder et par mulige lejrpladser. Går på land og tjekker terrænet ud. Her kan man godt ligge vejrfast et par dage, hvis det skulle blive møgvejr. Dog skal man være opmærksom på Väggö naturreservat på nordsiden af øen. Her er al landgang forbudt hele året. Gad vist hvad svenskerne gemmer her ?

Vi ror nord om Väggö og fortsætter sydpå langs øskysten af øen. I modsætning til vestkysten er østkysten af Väggö kendetegnet ved høje utilgængelige klipper. For en kajaksejler er det underordnet om landgang er forbudt her. Landgang er simpelthen ikke muligt fra en kajak.

Snart er vi ud for Häskö og jeg spotter hurtigt et smalt kryds- Lige hvad jeg har brug for. Det går rigtig dårligt med kajaksvimmelheden på det blanke hav i dag, så jeg vil kun ro korte kryds. Med blikket frosset på mettes agterstævn og rystende ben spurter vi tværs over sejlrenden til Häskö. Vi rammer Häskö lige ud for en lille bugt. Dén må undersøges.

Det er nærmest paradis vi har fundet. Bugten omkranses af et par øer, der danner en lavvandet indsejling til en lavvandet bugt. Sejlskibe og store motorbåde kan ikke komme herind. Små motorbåde kan godt, men det vil være forbundet med en vis risko. Der er da heller ikke en eneste fortøjningsbolt i nogle af klipperne. Antallet af fortøjningsbolte plejer at være en god indikation af populariteten blandt småbådene. Til gengæld er der masser af flade klipper og en dejlig stor, plan, flade til teltet. Selv vores kæmpe tunneltelt på 5 meters længde får sagtens plads her. Det er helt umuligt at ro bort fra denne plads. Klokken er kun 16, men vi kan simpelthen ikke ro væk. Det blev en kort dag i dag. Vi laver kaffe, bader, læser, går tur, ser på alle fiskene i bugten.

Efter aftensmaden kommer et sejlskib uendeligt langsomt langsomt forbi ude i sejlrenden. Skipper spiller klarinet så det runger mellem klipperne. Og han gør det godt ! Man får helt lyst til at klappe ad ham. Koncerten varer en halv time førend han igen forsvinder ud af hørevidde.

Kl. 21 går solen ned, myggene kommer frem, græshopperne synger og det bliver lidt køligt at gå rundt ude på klipperne kun iført underbukser. Vi rydder op i lejren og går i teltet til de sidste solstråler. Overlader pladsen til de svirrende myg. Det er tid at læse i en god bog til lyden af græshopper og summende myg. Og det tilføjer lidt til en rigtig god gyserroman at læse den herude i mørket, hvor alle skovens, dyrenes og havets lyde går lige ind gennem teltdugen. Sikke et gys man kan få ! End ikke et 50„ TV kan give samme stemning.

Dag 3 - Birkenholmen

Røde åkander på Harstena. Klick for stort foto

Fra sted Häskö
Til sted Birkenholmen, Harstena
Distance km. 16 km
Vejr & Vind Bragende sol, stinkende varmt, 0-2 m/sek, nul bølger
Kort Se dagens etape
Foto Billeder fra dagen

Vi sover lige til kl. 9. Spiser morgenmad, mens vi ser på fiskene i lagunen. Der er tusindvis af småfisk i alle størrelser fra 0,5 til 15 cm. Der er også et par store. De spiser også morgenmad. Dramaet er glimrende underholdning til vores morgenmad. Morgenkaffen indtages mens vi ser en havørn svæve på opvindene hen over Väggö. Kan man forlange mere med rimelighed ?

Uendeligt langsomt gør vi os klar til at tage videre. Begge har vist mest lyst til at tage en overliggerdag her. Bruge en dag på at fiske, iagttage, udforske, lade stedet, indtrykkene og stemningen komme ind under huden. Være slet og ret. Men afsted kommer vi. Harstena er målet. Her vil Mette have billeder af øens røde åkander. Det er så at sige hele turens mål. Pudsigt som kajakroere altid skal have et mål: Enten ror vi hen til noget og tilbage igen, eller endnu bedre, rundt om noget. Det dér med bare at pladre formålsløst rundt i det blå uden mål og med for kun at opleve, det er vi ikke så meget for. Jeg skulle ellers mene det vigtigste netop er bare at opleve - altså rejsen er målet, ikke destinationen. Vi kunne såmænd have sparet besværet og set billederne på Google Maps eller bare set dét perfekte foto på Panoramio. Kan man leve med tabet af turens øvrige kvaliteter kunne det hele overstås ved at se på billederne og kortet i en frokostpause på arbejdet og ferien kunne spares helt væk. Nogle vil sikkert mene det vil være et glimrende bidrag til samfundet. Det synes vi ikke…

Vi ror sydover. Følger Häskö til Lisselön og laver ø-hopping til Armnö. Her finder Mette verdens elendigste landingsplads. Hun kommer med besvær i land med sin glasfiberkajak, mens jeg må stå ud ude i vandet og nøjes med at fortøje kajakken til en stor sten. Det er spændende at pakke sin båd ud, mens den flyder og man selv balancerer på nogle glatte sten ude i vandet. Der er ligesom ikke nogen faste holdepunkter. Lidt besværligt når lugerne er tætnet med neoprenovertræk: Hver gang man forsøger at strække overtrækket ud over lugekarmen strammes overtrækkets elastik - og kajakken flyder med, hvorefter elastikken slappes og overtrækket smutter af igen.

Til gengæld for besværet belønnes vi med en frokostplads i skygge, på en klippe med glimrende udsigt til vandet. Igen ser vi en kæmpe stime af småfisk søge ind i bugten for at fouragere og slikke solskin. Fiskene lægger sig på siden helt oppe i vandoverfladen. Det ligner 'fiskedød' i den helt store stil. Men lander en guldsmed på vandet, eller kommer bugtens store Gedde for tæt på, er fiskene ikke spor døde. De piler afsted som små torpedoer. Ikke alle guldsmede slipper væk fra småfiskene. Det er heller ikke alle småfisk, der slipper væk. Gedden spiser også frokost…

Efter frokost fortsætter ø-hoppingen til Grönsö, Sandgärdet og Harstena. Mette er meget tålmodig og bærer stille over med sin håbløse romakker, der stadig lider af kajaksvimmelhed. Jeg lider meget i dag og har det bestemt ikke godt med de mange kryds. Hvordan vi kommer hjem igen tør jeg ikke tænke på. Gør jeg det, kommer vi ikke videre. Så er turen slut. Skrækken har virkelig sat sig på mig. Selv kryds på 600 meter forekommer pludselig farlige. Pjank! Møgirriterende, når jeg ved min teknik er til langt større udfordringer end det her. Ødelæggende, når frygten undertrykker fornuften… Men utroligt svært at styre.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Harstena. Ved landingspladsen svømmer en lille slange lettere fornærmet under stævnen på vores kajakker og forsvinder op på land. Vi trækker kajakkerne på land og går en tur på øen. Mette tager billeder af åkanderne. Vi føler os begge lidt for nussede og meget for gennemsvedte til at gå på restaurent i dag. Beslutter os for en is. I svalende skygge ! Det er lidt pudsigt vi alle anser solskin og sommervarme som ideelt vejr til havkajak, hvorefter vi farer rundt og leder efter skygge hele tiden… Harstena er et dejligt sted med en levende skærgård. Der bor faktisk også mennesker her om vinteren. Bare ikke ret mange. Om sommeren eksploderer øen nærmest. Det er lidt lige som Skagen, Læsø eller Samsø i Danmark. Men her er også lidt for mange mennesker og lidt for turistet til os. Vi får hurtigt nok for i dag og sætter kursen ud mod vores lille ø ved Birkenholmen. Harstena og restaurent kan vi se nærmere på i morgen.

Det er ikke selve Birkenholmen vi overnatter på. Derimod en meget lille ø nord for Birkenholmen. Med teltet på midten af øen er der 25 skridt ud til havet på østsiden og 25 skridt ud til havet på vestsiden af øen. Vi har før brugt denne ø til overnatning og ved der er plads til lige præcis et telt i den størrelse vi medbringer. Altså hvis vi fjerner en masse grankogler, kviste og småsten og bruger lidt opfindsomhed ved teltslagningen. Muldlaget er altid tyndt på øerne, så pløkke lægges ofte på jorden med store sten oven på.

Dag 4 - Harstena

Gruppebillede. Klick for stort foto

Fra sted Birkenholmen ved Harstena
Til sted Birkenholmen ved Harstena
Distance km. 2 km
Vejr & Vind Nul skyer, nul vind, nul bølger, meget varmt
Kort Se dagens etape
Foto Billeder fra dagen

Bemærkning til dagen. Vågner 7,3 men beslutter os for det er alt for tidligt. Vender os om på den anden side og sover til kl. 9. Så kan vi ikke holde ud at ligge uvirksomme hen mere. Vi har god tid i dag. Specielt i dag. Skal bare lege turister på Harstena og hente friske vandforsyninger.

Morgenmaden indtages stille, mens vi ser havørnen svæve majestætisk over Hässelön. Under store klageråb jages en måge på flugt af en anden rovfugl, mens en fiskehejre og en skarv fisker næsten lydløst. Fiskene spiser også morgenmad…

Efter morgenmaden pakker vi møjsommeligt hele lejren ned i kajakkerne, tør ikke efterlade alt vores udstyr, der er så vigtigt for vores færden herude. Selv om vi aldrig har mistet noget eller mødt ubehagelige mennesker i skærgården, så ved man jo aldrig hvem der kommer forbi. Vi lægger pænt landgangstøj øverst i et lastrum. Bader og smukkeserer os. Pakker det sidste og ror meget langsomt de 1100 meter ind til Harstena. Det er de nydeligste, nyvaskede, nyfriserede, velduftende, kajakbumser der ankommer til Harstena ved 14-tiden. Synes vi selv altså. Motorbådsfolket synes nok vi ser lidt sølle ud. Hvad de moderigtigt klædte kludesejlere fra sejlskibe i millionklassen tænker vil jeg slet ikke vide.

Først går vi ned på havnen med vores affaldspose. Det er altid bekvemt at skille sig af med skraldespanden undervejs.

Dernæst går vi på fiskerestaurent. I modsætning til svenskerne styrer vi væk fra solterassen og foretrækker et bord indendørs. Inde i skyggen. Helleflynder, kartofler, hjemmelavet remouladesovs, kaffe og is koster os til sammen 360 skr. Det er hver en nikkel værd ! Også selv om vi morer os over en lille portion is koster 70 skr pr. person. Bageren springer vi dog over denne gang. Gider ikke mere vandre rundt på 'turiststierne' på øen. Dem har vi prøvet.

Vi slentrer tilbage til kajakkerne efter vanddunke. Ved landingspladsen var der for et par år siden et kort og en vejvisning til campingområde - ikke en campingplads, men et areal man kunne campere på - og vandpost på Harstena. Dem har vejr og vind slidt bort. Om man stadig kan campere her ved jeg ikke. Jeg husker fra vores sidste besøg at campingområdet lå ualmindeligt langt fra landingspladsen. Jeg gider ikke slæbe alt mit grej 800 meter væk fra kajakken. 8 meter er mere passende.

Vandposten er det en mindre videnskab at finde, specielt nu hvor vejvisningen ved landingsstedet ikke findes mere. Vandposten finder du sådan:

 1. Gå fra landingspladsen op på grusstien og gå til venstre mod gæstehavnen.
 2. Fortsæt ind til restaurenten er på din venstre hånd og ishuset på din højre hånd. Ret fremme er en meget nyttig infotavle om skærgårdens folk, fugle og fisk.
 3. Følg stien på din højre hånd forbi ishuset.
 4. Gå ca. 60 meter. Der ser du et hvidt skilt, med teksten 'vandpost'. Skiltet peger til venstre ind mod en klippe.
 5. Gå tværs over klippen og følg den smalle sti ind i skoven. Her finder du en gammeldags vandpost. Der skal pumpes noget, men ud kommer det klareste, kølige, ferskvand du kan forestille dig. Vandet kommer fra ferskvandssøen med de røde åkander - og dét er nok forklaring på hvorfor der er badeforbud i søen.

Vel tilbage ved kajakkerne sætter vi ud. Med 20 kg vand i agterrummet bliver min kajak lidt tung i numsen. Vi bliver hurtigt enige om ikke at ro nord om Harstena i dag. Vi har aldrig udforsket nordsiden af Harstena eller Flisfjärden. Øens to fjorde vil vi gerne gemme til senere. Det er sikkert passende at ro herud for at udforske dem og genbesøge restaurenten næste gang vi er i området. Klokken er derfor knap 17 da vi ankommer til Birkenholmen igen. Lynhurtigt er lejren etableret og vi synker begge ned i bøger, turberetninger og kaffe fra stempelkande. Kun lyden af en fiskebåd og en hammer - en svensker er ved at bygge terrasse til sit sommerhus på Harstena - forstyrrer stilheden herude. Livet er herligt !

Dag 5 - Häskö

Fjendtlige indfødte er her også ! Klick for stort foto

Fra sted Birkenholmen ved Harstena
Til sted Häskö
Distance km. 16 km
Vejr & Vind Bragende solskin, små bølger, 2-4 m/sek
Kort Se dagens etape
Foto Billeder fra dagen

Det er planen at ro sydover, lave ø-hopping og finde en lejrplads inden Häskö. Der er lovet 10 m/sek i overmorgen. Så megen vind er voldsomt herude. Derfor vil vi gerne lande på Häskö i morgen og bruge øen til en overliggerdag i overmorgen. Ergo skal vi finde en rimelig lejrplads på vej mod Häskö i dag. Sådan gik det imidlertid ikke.

Overalt på dagens rotur møder vi høje, utilgængelige kyster, tæt bevoksning i meget ujævnt terræn, eller beboelse. Derfor ender vi med at udforske østsiden af Lisseløn og Häskö, dog uden success. Selv i de dybe bugte er der enten ingen muligheder for teltning, eller også er der fyldt med sejlskibe og motorbåde. På en lørdag med godt vejr er trykket på området er markant. Vi ender på vores favoritplads på Häskö.

Vi når lige at lande på pladsen ved Häskö førend et par andre kajakker kigger ind. De drejer omgående af ved synet af os og jeg kan se de holder krisemøde omkring landkortet ude på vandet: 'hvor kan vi så slå lejr' ? Efter nogle minutter stikker de en ny kurs ud og ror bort. Snart er de ude af syne. Måske de kender området bedre end os, måske de ved noget vi ikke ved. Måske ikke. Vores planen med overliggedag på Häskö er ødelagt. Allemandsretten giver os ikke lov at ligge her tre døgn i træk - og vi gider ikke ligge her i tre døgn. fantastisk er pladsen altså heller ikke. Men vi har stadig hele dagen i morgen til at finde en egnet plads til at vente på det lovede møgvejr i overmorgen driver bort.

Dag 6 - Häskö

Pas på færgerne, de er store ! Klick for stort foto

Fra sted Häskö
Til sted Häskö
Distance km. 0 km
Vejr & Vind Solskin, bankende varmt
Kort
Foto Billeder fra dagen

Vi vågner først kl. 10 efter en meget lang nat. En af vores exped madrasser er utæt. Mette vågnede i nat på en helt flad madras. Heldigt vi sover på græs, ikke på bar klippe. Men ikke spor morsomt at pumpe luftmadras midt om natten. Mens vi spiser morgenmad ser vi en næsten ubrudt række af skibe passere i sejlrende mellem Häskö og Väggö. Det er søndag, det er godt vejr og alt der kan flyde er på vandet. Jeg kan forestille mig hvor mange skibe der er her i svenskernes sommerferie. Uhyggeligt !

Næppe er vi færdige med kaffen, førend en lille jolle styrer målrettet ind i vores bugt og hen mod vores klippe. Ved synet af os drejer båden af og lægger til på modsatte side. Det må være nogle lokalkendte. Ud springer et par lyshårede svenske skønheder. De smider kjolerne, samler deres grej sammen og går rundt på klipperne i søgen efter en optimal plet til solbadning.

Nøj hvor er det ærgerligt jeg er lidt overvægtig, noget gråskægget og meget gift ! Mette griner højt da jeg pludselig er helt vild for at bade… Jeg når nu hverken at gøre mig til eller bruge havets kolde afvaskninger førend pigerne vender tilbage til jollen. Til min store skuffelse finder pigerne ikke nogen god klippe til solbadning og sejler væk igen.

Vi diskuterer situationen lidt. Med vores begrænsede kendskab til dette område vil det blive ualmindeligt svært at finde en lejrplads her i weekenden. Kortet giver ikke nogen gode ideer. Højdekurverne på mange øer indikerer øerne er høje og utilgængelige. Øer med mulige lejrpladser er enten meget eksponerede for morgendagens lovede møgvejr eller også oplagte udflugtsmål for svenske fritidssejlere. Dertil kommer problemet med den defekte madras. Vi beslutter derfor at 'holde på' pladsen hvor vi er, forsøger at reparere madrassen, en hat og et par handsker og ro tidligt i morgen inden blæsevejret bliver for voldsomt. Der er lovet 6 m/sek kl. 8 og 10 m/sek kl. 16. Ror vi bort kl. 9 har vi omkring 3 timer til at finde en beskyttende bugt, hvor vi kan vente på lettere vind i overmorgen.

Dag 7 - Inre Olsön

Turens eneste sandstrand. Klick for stort foto

Fra sted Häskö
Til sted Inre Olsön
Distance km. 28 km
Vejr & Vind Solskin, letskyet, Vind 2 -6 m/sek, små bølger
Kort Se dagens etape
Foto Billeder fra dagen

Vi står op kl. 8, men er først klart til at sætte ud kl 10,30. Det kniber med at få sig snøvlet færdig. Første kryds til Väggö har jeg det skidt med. Vandet er næsten blankt og det gør mig stadig svimmel. Heldigvis er krydset en sejlrende og der er en del sejlkibe, så vi spurter over. Det gør det lidt nemmere.

Heldigvis blæser det langsomt op til 6 m/sek. og der kommer langsomt vindbølger. På krøllet vand bliver jeg ikke svimmel. Allerede på krydset fra Väggö til Ekö går det bedre. Og fra Ekö til Södra Finnö går det rigtig godt. Nu har vi pæne bølger ind agten fra og fra siden og det blæser med 6 m/sek. Med bølgernes komme forbgedres mit velbefindende markant og jeg trives efterhånden rigtig godt på vandet. Hele turen op langs Södra Finnös kyst er stejl og utilgængelig og bølgerne slår ind på kysten ude fra Finnfjärden. Vi følger kysten frem til Korsholmen og krydser Finnfjärden uden den mindste dramatik. Her krydsede vi også på udturen, bare i vindstille. Dengang var jeg ved at dø af skræk og svimmelhed.

Hurtigt finder vi en lille frokostplads og lader et par i kajak underholde os, mens vi spiser. Forrest ror en mand. Hans kajak er læsset tungt og der er store pakkeposer på både fordæk og agterdæk. Hvordan i alverden han vil håndtere en kæntring aner jeg ikke, men eskimorul er vist udelukket. Fyren trækker godt igennem og ser sig ikke tilbage. Med Lange mellemrum holder han en pause, der lige præcis er lang nok til at kvinden bagude kan indhente ham. Lige så snart hun indhenter ham er pausen forbi, fyren trækker godt igennem og ror fra hende igen. Jeg gætter på hun ikke gider ro på ferie med ham igen. Jeg håber inderligt det er ham som kæntrer, ikke hende. Hun kan både nå at kæntre, drukne og drive væk før fjolset foran opdager noget som helst.

Efter frokost ror vi mod Yttre Olsön. Her kender jeg en god lejrplads fra min tur i 2003 med Jan Thorhauge. Desværre holder et par kajakker sen frokost på pladsen, så vi fortsætter. Ror syd om Grimmelsö og snirkler rundt mellem øerne. Det blæser, der er bølger og jeg lider slet ikke af kjaksvimelhed. Jeg føler mig rigtig hjemme nu. Karter rundt mellem øerne som en ko, der kommer på græs om foråret. Jeg bliver simpelthen så glad når der er bølger og svimmelheden forsvinder. Livet er herligt og jeg ror glad og fro i alle retninger uden at tænke på kryds, fart eller afstande. Sådan skal det være ! Men Mette er ved at være træt og sulten, så hun finder det knap så morsomt at ro med en forårskåd ko. „Du ror som en sæk lopper, mand ! Hvem var det lige du kaldte et fjols for en time siden ?“

Desværre finder vi ikke nogen gode lejrpladser. De gode er alle optaget. Det myldrer med kajakker i området. Til sidst beslutter vi os for at ro tilbage til Yttre Olsön, men ak og ve, der ligger allerede 8 kajakker på pladsen - og en flok meget støjende unge mennesker synes at nyde den i fulde drag. Vi slår lejr på Inre Olsön. Det er ikke en fantastisk plads, men den kan sagtens bruges natten over. Det er et par våde, trætte og lidt sølle kajakroerne der slår ler her. Hurtigt får vi tørt tøj på, slået teltet op og lavet varm aftensmad. Så forsvinder det sølle som dug for solen.

Mette er ved at omkomme af grin da vi skal spise: den megen sejlads i skrå sidesø agtenfra har åbenbart givet mig „landsyge“ som vi kalder det. Landsyge opstår når man har roet en hel dag i bølger, går på land og opdager landet gynger. I dag gynger landet så meget at Mette kan se hvordan jeg, siddende på min stol, hele tiden „kompenserer“ for bølgerne. Det kan godt være en udfordring at spise aftensmad på en gyngestol… Mens vi spiser kommer endnu fire kajakker for at tjekke lejrpladsen ved Yttre Olsön ud. Pladsen er åbenbart meget populær. De fire finder vist en anden plads på øen.

Netop da vi overvejer aftenkaffe begynder det at regne lige så stille. Turens første byge melder forsigtigt sin ankomst. Vi dropper kaffen, pakker lynhurtigt sammen og går i teltet. Så holder det op med at regne. Vejret leger vist kispus med os…

Ny vejrudsigt kommer hjemmefra med SMS. Der bliver let vind i morgen og rigtig hård vind i overmorgen. Beslutter derfor at ro rundt om øerne her i området, se lidt på naturreservatet og sidst på dagen ro ind på campingpladsen. Når det bliver møgvejr i overmogen kan vi bade, gå 500 meter hen til kajakudlejningen efter bilen og rent tøj. Bagefter kan vi køre til Norrköping og bruge dagen på kajakbutikker, restaurent etc. Hjem kan vi altid køre om natten. Det haster bestemt ikke med at komme herfra, omend min ryg så småt længes hjem til en kiropraktor…

Dag 8 - Tyrislöt Camping

Spejl blankt vand. Klick for stort foto

Fra sted Inre Olsön
Til sted Tyrislöt Camping
Distance km. 13 km
Vejr & Vind Overskyet, finregn, vind 0 - 1 m/sek, havblik
Kort Se dagens etape
Foto Billeder fra dagen

Jeg står op ½ time før Mette. Lister ud på klippen med min stol og nyder den stille morgenstund. Der er absolut ingen vind, det er let gråvejr og havet er fuldstændig blankt. Småfuglene fiser omkring mig på fem meters afstand, når bare jeg sidder helt stille. Jeg kan næsten høre fuglene trække vejret, så stille er her. Sådan én morgen er hele turen værd. Jeg synker fuldstændig ned i stilheden og stemningen og hviler i mig selv. Er istedet for at gøre. Væren slet og ret. Man kan vist ikke komme tættere på meditation uden at få religiøse overtoner med. Det er en fantastisk morgen !

Snart vågner Mette og de daglige rutiner tager form med morgenmad og morgenkaffe. Mens vi drikker morgenkaffen og nyder stilheden og det blanke hav, begynder kajakkerne at myldre forbi. Den store gruppe unge tyskere fra Yttre Olsön vågner op, pakker lejren under stor ståhej og ror forbi i en nydelig, samlet, gruppe. De to forreste piger synger sagte en remse. Søde unge mennesker.

Der kommer mange kajakker forbi vores klippe denne morgen. Vi kan rigtig sidde dër, som et par sure gamle mænd, og kommentere de forskellige scenarier over kaffen; ham der har dog en frygtelig rostil, den kajak der er håbløst pakket med for stor dækslast, dem der ved ikke hvordan man ror ordentligt i gruppe. Joe vi er pokkers kloge er vi - eller noget. Mest 'eller noget'. Men underholdende er det.

Det er sidste overnatning med allemandsretten og sidste dag på vandet. Ingen af os har travlt med at komme afsted. Vi snøvler simpelthen rundt og begge tager vist flere overflødige ture fra teltet inde i skoven og ud på klippen, bare sådan for lige at suge stemningen 'en gang mere. Ingen af os har lyst til at tage hjem.

Lige inden vi sætter ud begynder det at regne. Spredte, stille, dråber drysser lige så forsigt ned på det glatte spejl kajakkerne glider oven på. Her er så blankt at jeg på et tidpunkt forundres over en lille plante oppe i luften. Først da jeg ror nærmere, opdager jeg skyerne er spejlet på vandet og planten er et stykke tang, der flyder på vandoverfladen. Mette elsker det og har bare lyst til at glide lige så stille ud i den store intethed. Jeg bliver derimod svimmel og raver rundt som en gammel fulderik på en skøjtebane. Det er mig komplet umuligt at holde balancen på det blanke vand. Øer jeg i gårsdagens krølledde vand lige smuttede hen til bare fordi de var der, ligger på dagens blanke vand så langt væk, at Mette umuligt kan drive mig ud i de farlige kryds hen til dem.

Det lykkes dog vil fælles indsats at ro rundt om flere af de hundredevis af småøer og skær der ligger omkring Norra Finnö. Vi ror også et pænt stykkee af Norra Finnös kyst inden vi vender og sætter kursen mod campingpladsen. Efter 14 km. er dagens rotur slut og feriens afsluttende kapitel indledes. Da vi ankommer til campingpladsen holder regnvejret op.

I 8 dage har vi camperet få meter fra kajakker og hav. Spredt kajakker, telt, køkkengrej, tøjposer og andet grej ud over øerne til lige præcis dér, hvor vi skulle bruge tingene. Haft al pladsen helt for os selv. Nu skal alt vores udstyr bæres uendelig langt til en lille firkant med nummer 50. Det er her vi skal bo, det er denne firkant vi må bruge. Det føles som om man bliver puttet ned i en lille, bitte, trang papkasse. Vi er nogle rigtig dårlige campister. Men campingpladsen tilbyder også vild luksus; vandrette flader, rigtigt toilet, varmt badevand og hvide fliser. Hvide fliser er fantastisk ! Skrot al den natur og giv mig masser af hvide fliser !

Vi slår telt op og bader. Omringet af hvide fliser svælger vi i masser af varmt vand, der villigt strømmer uendeligt længe fra den store bruser. Nåeh ja, de 2 poletter giver varmt vand i 8 minutter, men det føles altså som uendeligt længe. Og dejligt !

Efter omklædning til lejrtøj ser vi faktisk helt civiliserede ud. Ligner mere et par campister end et par kajakbumser på gennemfart. Vi får dog stadig en del nysgerrige blikke fra flere af de tyske turister på pladsen. Ikke underligt. Pladsen vrimler simpelthen med tyske biler med kajakker på taget. Der er søde børne-havkajakker, store 2-ere og allehånde slags havkajakker. Jeg tæller 17 kajakker på vejen fra teltet til toiletbygningen. Der er sikkert lige så mange på resten af pladsen.

Måske tyskerne har opdaget det fremragende rovand der er her. Men hvorfor i alverden er ingen af kajakkerne på vandet ? Jeg forstår ikke helt ideen i at køre flere hundrede km. med sin kajak, lægge den ved vandet og så spille kort på campingpladsen. Måske er det bare mig, der lider af en snæver fantasi.

Dag 9 - Norrköping

Turen er slut. Klick for stort foto

Fra sted Tyrislöt Camping
Til sted Næstved over Norrköping
Distance km. 0 km .
Vejr & Vind Overskyet, tordenbyger, vind 7 - 14 m/sek
Kort Se hele roturen

Dagens start er et glimrende eksempel på vort held med vejret på denne tur: I glimrende vejr spiser vi morgenmad, pakker alt vores udstyr og det knastørre telt i bilen. Inden vi tjekker ud fra campingpladsen benytter vi lige sanitetsbygningen en sidste gang. Netop da Mette er færdig med badet lyder et enormt tordenskrald, lyset går ud og regnen høvler ned. Da vi kommer ud af sanitetsbygningen er hele campingpladsen gennemblødt og der står store vandpytter overalt. Men det er tørt og solen skinner mellem skyerne igen. Vi tjekker ud fra campingpladsen og kører i glimrende vejr til Norrköping på shopping.

Første stop er Nomado Kajak. Selv med GPS er butikken lidt svær at finde ude i industriområdet. Vi bliver noget skuffede over udvalget. Hverken kajakker eller udstyr er der meget af i butikken. Ekspedienten forklarer at butikken er forholdsvis ny og mange varer er flyttet til deres butik i Arkösund. „efteråret står jo for døren“ forklarer han.

Næste stop er Point 65 Kayak Center og her ser efteråret ud til at være længere væk. Udvalget af udstyr er nærmest på linie med en gennemsnitlig dansk kajakbutik. Altså ikke overvældende. Udvalget af kajakker - Point 65 kajakker naturligvis - er til gengæld stort. Ser ud til der er mindst ét eksemplar hjemme af alle modeller. Med den nuværende kurs på svenske kroner kan det sikkert godt betale sig at handle en Point 65 kajak her. Ekspedienten bekræfter da også at have flere danske kunder. De nærmeste konkurrenter jeg kan se er Svima Sport i Stockholm. De har stort set alt. Og Kano & Kajak butikken i Skovshoved. Peter har også et stort udvalg - og er ikke begrænset til ét enkelt kajak-fabrikat. Normalt er jeg slet ikke til shopping, men uh, det er altså dejligt at gå i kajakbutikker !

I kajakudlejningen ved Sct. Anna fandt vi bogen „Paddla kajak S:t Anna-Misterhult. Din guide till de finaste skärgårdsturerna frän Arkösund i norr til Klintemåla i söder“. Bogen kostede 249 skr. og vi har læst den med interesse undervejs på ferien. I Point 650n Kayak Center finder vi samme bog, men også to andre guider: „Paddla kajak i Bohuslän. Salta turer bland säl och granit“ og „Paddla kajak i Stockholms skärgård. 44 turer från Arholma i norr til Landsort i söder“. Bøgerne koster 299 skr. stykket. Førstehåndsindtrykket er „interessant, inspirerende, ret forskellige“. Måske vi skriver en anmeldelse af bøgerne i vinterens mulm og mørke.

Vi fandt også en masse kort på Tyvek. Endda bundlede pakker, hvor bøger og tilhørende kort er samlet. Nøj hvor ville jeg gerne have haft sådan en „starter pakke“ dengang vi begyndte at ro i Sverige for mange år siden. Det er godt nok nemt, når man får så megen information forærende. Desværre er Tyvek-kort stadig kostbare. Tyvek tåler sikkert fugt og gentagne foldninger langt bedre end papir, men vores kort har gjort ferieturen tre gange. De ser slidte ud, men kan med lidt tape hist og pist godt gøre turen én gang til. Derefter er de både slidt op og forældede. Der bygges ikke mange nye veje i skærgården, men der oprettes mange nye naturreservater, fredningszoner, „stilleområder“ og nationalparker. Det er lidt dumt at overnatte ulovligt på en fredet ø, fordi kortet er forældet.

Efter shoppingturen er kajakferien slut. Vi sætter os i bilen og starter hjemrejsen.

Det begynder at regne…

Relaterede artikler

Kort med roture i Sverige

Se også

Paddla kajak S:t Anna - Misterhult

/customers/8/6/d/hettel.dk/httpd.www/data/pages/turberet/sctanna_2009.txt · Sidst ændret: Y/m/d H:i af philip