Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


Sidebjælke

Turberetninger, foto og nyttig viden

Her en liste over ture vi har roet i havkajak - såvel i Sverige som i Danmark.

Listen indeholder information om ét eller flere af punkterne

Sjælland & Øer

Havkajak ture omkring Sjælland og Øer

Avnø

Basnæs 2002

Bjørnebæk 2002

Bogø 2009

Enø

Falster 2007

Gavnø

Jarsskov 2003

Karrebæk 2001

Knudshoved & Knudshoved Odde

Kortselitse

Lindholmen 2000

Møn & Møns Klint

Næstved Kajak & Cano Klub, NKC

Skovshoved 2003

Sorø 2003

Stevns 2005

Suså 2003

Svinø

Vejlø 2002

Vesterhave 2000

Vordingborg 2002

Fyn & sydfynske ø-hav

Havkajak ture omkring Fyn og det sydfynske Øhav

Bogense 2002

Fyn rundt 2004

Fyns Hoved 2004

Langeland 2002

Svendborg 2002

Tåsinge 2003

Jylland

Havkajak ture omkring Jylland

Hjarbæk, 2002

  • Kort. Hvor er det ?
  • Nyttig viden om stedet til Din tur

Mariager 2003

  • Kort. Hvor er det ?
  • Nyttig viden om stedet til Din tur

Skive 2002

  • Kort. Hvor er det ?
  • Nyttig viden om stedet til Din tur

Vejle 2003

  • Kort. Hvor er det ?
  • Nyttig viden om stedet til Din tur

Sverige

Havkajak ture i Sverige

Sct Anna

Stockholm 2003

Orust

Rul - Eskimorul og makkerredninger

Eskimorul, rullestuer og makkerredninger i havkajak

Rul 2007, december

Rul 2007, november

Rul 2007, oktober

Rul 2004, april

Rul 2003, september

Rul 2003, februar

Rul 2003, januar

Rul 2002, december

turberet:svendborg_2002

Turberetning: Bogense til Svendborg 2002

Fyn rund i havkajak

Ideen har længe luret i baghovedet på os begge to, men der har endnu ikke rigtigt været lejlighed til at gøre turen. Sådan som vi ror, kan vi heller ikke nå Fyn Rundt på én ferie. Det vil kræve man ror rimeligt stærkt med lange dagsmarcher og en del kryds direkte over fjorde og bugte. Sådan roede jeg for nogle år siden, men gider det ikke mere. Nu ror vi langsomt og kystnært. Ser en masse på kysten, laver hyppige landgange på pæne steder og ror derfor langt kortere dagsmarcher. Fyn Rundt må derfor deles i 2 ture, én til hver sin halvdel.

Dag 1

Så går det sydover

Fra sted Bogense Roklub
Til sted Klintholm
Distance km. .
Vejr & Vind 5 m/sek, sol
Kort Se kort
Foto Galleri fra turen

Vi starter ferien med havkajaktræf i Bogense Roklub og har planlagt at fortsætte roturen mod Svendborg eller Nyborg, når træffet er slut. Herefter er det planen jeg tager offentlige transportmidler tilbage til Bogense efter bilen, henter Mette & kajakker, hvorefter vi kan trille hjem til Næstved efter 9 dages roferie. Det passer perfekt at indlede ferien med at ro sammen med en masse andre mennesker og derefter trække sig tilbage til tosomheden i kajak.

Mette & jeg elsker at ro alene. Det er en helt anden måde at være sammen på, end hverdagens stressede liv derhjemme.

Hen ad søndag middag er tiden er inde til at sige farvel til vores nye venner fra Bogense Havkajaktræf. En hyggelig weekend lakker mod enden. De fleste skal hjem og på arbejde mandag morgen, men ikke Mette og mig.

Vi drukner nærmest i tilbud om hjælp fra vores nye venner: Palle Sebelin tilbyder at køre vores bil til Svendborg, så vi slipper for besværet med offentlige transportmidler tilbage til Bogense efter bilen. Pragtfuldt ! Ron har nogle tidevandstabeller hjemme. Dem vil han sende til Bente, der så kan videresende til min mobiltelefon. Steen og Irene udleverer kort med indtegnede kompaskurser direkte til deres hjem i Klintholm. Med kortet følger invitation til at overnatte på deres græsplæne…”Du skal sigte på den store gule mark, der ligger til højre for vores grund. Altså hvis ikke marken er høstet, så ved jeg ikke hvilken farve den har” er meldingen fra Steen.

Man kan vist ikke med rimelighed forvente nogen større gæstfrihed og hjælpsomhed på et træf…. Jeg bukker og takker og håber naturligvis at kunne gøre gengæld i Næstved Kajak & Cano Klub ved lejlighed… De indfødte her på min hjemegn kan også være venlige og imødekommende mennesker.

Naturligvis tager vi mod de mange tilbud om hjælp. I høj sol og med vind på 5 m/sek i ryggen byder vi vores nye venner farvel og ror fra Bogense mod Klintholm, hvor badestranden er kedelig og klinten flot..

Først på eftermiddagen kommer der SMS på mobiltelefonen: ”Vi er på stranden, marken er gul” fra Steen. Lidt senere ”Vi er ikke mere på stranden, men marken er stadig gul”.

Mette & jeg finder nemt stedet, låner en trillebør til at fragte udstyret op på plænen og etablerer lejren. Lige så snart vi har rejst teltet kommer Steen & Irene med friskbrygget kaffe og en frisk tidevandstabel. Herligt… Efter hyggesnak forlader de os igen og vi kaster os over madlavningen. Ikke lang tid efter aftensmaden sover vi godt i poserne.

Dag 2

Gammel lillebæltsbro

Fra sted Klintholm
Til sted Galsklint Camping
Distance km. .
Vejr & Vind 5 m/sek, Sol
Kort Se kort
Foto Galleri fra turen

Selv om teltet står i skyggen vågner vi ved 9-tiden på grund af varmen i teltet. Nej, det er altså ferie det her. Vi tager ½ time på den ene side, ½ time på den anden og en time på ryggen. Kommer ud af posen ved 11-tiden, varmer pandekager med strøsukker og drikker kaffe i litervis på den hyggelige plæne.

Øj hvor det kniber med at få gang i den gamle ryg og bestille noget…. Både Mette og jeg har stive, hævede fingre, der ikke rigtigt vil bøje…. Gad vist hvor mange år der går, før min slidgigt gør jeg ikke kan holde på en pagaj mere ?

På græsplænen er der behagelig temperatur i skyggen af de store træer, men nede på stranden steger solen ubarmhjertigt.. Jeg pakker kajakken med bar overkrop og solen kvitterer omgående med en solskoldet ryg. Det har jeg megen fornøjelse af resten af dagen i min stramtsiddende svedundertrøje.

Henad 13-tiden kommer Steen og Irene ned for at se om vi langt om længe havde snøvlet os færdige til at rejse videre. Det bliver til megen snak og lidt arbejde inden vi kl. 14,00 begiver os sydover med Galten Klint Camping som mål ca. 20 km. borte. Det haster ikke ligefrem med at nå frem til en campingplads. Rejsen, ikke destinationen, er målet…..

Med solen i ansigtet, bølgerne, vinden og strømmen i ryggen glider vi ubesværet ned mod Stribet. Var advaret om søen kunne rejse sig her, men små krusninger på vandoverfladen er de eneste tegn på et strømskel. Ror under ny lillebæltsbro. Den støjer utroligt meget og jeg vil karakterisere landskabet som grimt. Der gider jeg ikke ro mere. Vi burde nok have krydset over bæltet til jyllandssiden – det må blive næste gang.

Til gengæld er Middelfart havn spækket med gamle træskibe, hvorfor en is-pause faldt naturligt her. Men ak og ve !. Havnen var spækket med skibe af allehånde slags og intet steds kan vi komme sikkert ud af kajakkerne og tilbage igen. Det er nok muligt at forlade kajakken og klatre op ad en lejder, men en helt anden sag at komme tilbage i kajakken igen. I Middelfart vil de ikke sælge is til havkajakkere.

Lige så grimt der er omkring den ny lillebæltsbro, lige så kønt er der omkring den gamle. Vi fyrer resten af filmen i kameraet af her og ror roligt med strømmen mod campingpladsen. Pudsigt nok overhalede vi et par sejlskibe, så vinden og strømmen må åbenbart kæmpe om magten midt i bæltet.

På campingpladsen skal der første tjekkes ind, siden spises is og til sidst slås lejr. Mette vil absolut have en hjemmelavet med 5 kugler, mens jeg beskedent bestiller en med 3 kugler. Da Mette ser hvilket kæmpemåltid jeg får udleveret, skal hun pludselig også kun have en med 3 kugler. De laver meget store is på Galten Klint Camping…….

Straks værre er det med lejrpladsen. Vi traver næsten hele campingpladsen igennem for at finde den korteste vej til stranden. Alligevel må vi køre 500 meter med de fuldtlastede kajakker på kajakvognen op til pladsen. Det var åbenbart passende underholdning for halvdelen af campinggæsterne, der levende fulgte med i vores arbejde med bådene, mens de spiste is til. Lidt kedelig måde at være ufrivillig cirkushest på.

Campingpladsens vaskehus er en oplevelse i sig selv. Det er udformet som et mægtigt bjælkehus med græstørv på taget. Huset er både udvendigt og indvendigt meget flot udformet og samlinger medsamt vindafstivninger er elegant udformet. Det skal ses. Der er ingen billeder. Du må selv ro dertil for at opleve is og hus.

I øvrigt er det meget tydeligt at campingpladsen ikke lokker med tv, computere og spillemaskiner. I stedet er der fiskekonkurrencer og masser af campingvogne med joller ved siden af. Som noget helt naturligt hænger Meterologisk instituts 5-døgnsprognose på opslagstavlen. Da vi tjekker ud næste dag i Informationen vender ekspedienten computerskærmen mod os med ordene; ”her er den sidst opdaterede prognose på internettet” Den er vi glade for i dobbelt forstand; Stadig 28 grader, næsten ingen vind og slet ingen dagsregn. Herligt, for i nat både tordnede og regnede det ret kraftigt. Så er et vandtæt telt en herlig opfindelse.

Dag 3

Lejr på Weddelsborg Hoved

Fra sted Galsklint Camping
Til sted Weddelsborg Hoved
Distance km. .
Vejr & Vind .
Kort Se kort
Foto Galleri fra turen

Fra Galten Camping ror vi i strålende solskin mod Fænø Kalv og Fænø. Holder pause i Hesselmose Skov og går en tur rundt på sydsiden af Fænø. Her er meget idyllisk.

Fortsætter til Fønsskov , krydser Fyns Vig til Ålehoved Flak og ror ind mod Grevindeskoven på jagt efter en mulig overnatningsplads. Fortsætter ind mod Flængen, hvor vi ved en tilfældighed finder åens udløb, der er rigtigt godt skjult ude fra havet. I vores søgen efter en egnet lejrplads ror vi op ad åen, men må erkende der ikke rigtigt er nogle attraktive pladser. Heller ikke ved Weddelsborg ser det godt ud. Der er langt fra vandet op til skoven og på en del af strækningen er der vej – sågar med biler på. Måske ikke lige det bedst egnede sted til vild camping hvis der er fjendtlige indfødte i nærheden.

På Weddelsborg Hoved er der dyrkede arealer stort set til klintens kant, men midt på klinten er der en forsænkning som ikke dyrkes og som ligger lavt nok til vi kan forsvinde i landskabet. Det er ikke verdens mest jævne campingplads, men lyset er aftagende og vi gider ikke mere i dag, så stedet må udgøre det for lejrplads natten over. Vi rydder altid pænt op efter os, tager alt affald med videre, men er bevidste om risikoen for at blive jaget væk. Af eventuelle fjendtlige indfødte. Men altså, hvad vil de gøre ? Vi har før roet om natten, så dette værste der kan ske er vel bare vi jages væk, må pakke sammen midt om natten og ro videre. Der er sket mere alvorlige ting i mit liv.

Vi overnatter på Weddelsborg Hoved. Lægger kajakkerne på leret nede i skellet mellem klinten og stranden.

Dag 4

På kortet er der frit vand mellem Fyn & Torø.

Fra sted Weddelsborg Hoved
Til sted Aa Camping ved Teglskov
Distance km. .
Vejr & Vind .
Kort Skift kortet mellem Sattelit og Kort
Foto Galleri fra turen

Efter en god nats søvn står vi tidligt op næste morgen, pakker lejren og rydder pænt op efter os. Starter ud i strålende solskin og ror mod Assens.

Ifølge mit kort kan man ro inden om Torø nede ved Torø Huse, hvorfor vi ror ind i Torø Vig. Der er godt nok grimt ! Vigen giver mindelser om Thurø Bund nede ved Tåsinge. Det flyder med store grimme, rustne skibsvrag.

Til gengæld er der meget idyllisk inde ved det gamle færgeleje. Vi lister os gennem kringlede vandveje mellem sivene for at komme ud på sydsiden af Torø igen – gennem Torø Sund Stoppes af en enorm stor grusbunke, fyldt med sten ! Vi må ud af kajakkerne og gå på diget.

Altså, ifølge mit kort i 1:50.000 fra Kort & Matrikelstyrelsen er der vandvej igennem her ! Ifølge mit udprint fra Det Levende Danmarkskort er der vandvej igennem her ! Ifølge kortet i min GPS står jeg midt ude i havet her ! Men tørt land, dét er der! Det ser simpelthen ud som om nogen har lagt en kunstig dæmning, med en grus vej på, fra Fyn til Torø. Måske de har glemt at fortælle Teknisk Forvaltning og Kort & Matrikelstyrelsen det ?

Hvor det er gået galt ved jeg ikke, men faktum er vi står midt på det tørre land og pokker tá mig ikke gider ro tilbage gennem den grimme vig og uden om Torø. Så heller slæbe de fuldlastede kajakker over på den anden side.

Det lykkes os at finde indsejlingen til Noret. Vi lusker forsigtigt under en lav træbro og ind i Noret, men må hurtigt ud af kajakkerne. Vandstanden er for lav til man kan ro her. Trækker kajakkerne igennem Noret, hen mod Drejet og forundres over hvor meget liv der er i brakvandet herinde. Det ligefrem vrimler med små fladfisk på størrelse med en 5-krone. De ser pudsige ud. Lille krop og store øjne.

Ved Drejet finder vi et passende overbæringssted. Der er omkring 10 meter ned til havet på den anden side. Lige nu er jeg lykkelig for vores robuste plastkajakker. Med fuld last i pakrummene slæber vi kajakkerne over Drejet. I mere sarte både, træ eller glasfiber, ville det være nødvendigt at læsse alt grej ud af bådene inde i Noret, bære det hele 10 meter over Drejet og læsse det igen. Med vores robuste både slipper vi med 2 seje træk og er igen klar til at ro.

Lyset er nu i aftagende hvorfor vi satser på Aa camping ved Teglskov inde i Åkrog Bugt. Der er rigtig langt fra vandet og op til campingpladsen, men de indfødte er meget venlige her: Vi får lov at slå teltet op på en nydelig græsplæne ved campingpladsens hytter, lige inden for porten. Så er det kun et spørgsmål om atter at spænde kajakvognen på bådene og køre dem op til pladsen.

Her drøfter vi sagen med den manglende sejlrende ved Torø med campingfatter. Han er ved at omkomme af grin: ”I er ikke de første der har begået den fejl de sidste 10 år – og I bliver nok heller ikke de sidste” Hmmm. Jeg tænkte nu nok mine kort umuligt kunne være forældede alle sammen. Jeg har faktisk sidste nye version med, men kortopmålerne har åbenbart ikke opdaget diget endnu.

Dag 5

Illum

Fra sted Aa Camping
Til sted Bøjden
Distance km. .
Vejr & Vind .
Kort Illum
Foto Galleri fra turen

Campingfatter råder os til at trække over dæmningen over til Helnæs. Helnæs Bugt og østsiden af Helnæs er meget kønnere end vestsiden af Helnæs. Vi får fin vejledning i hvor det vil være bedst at trække over og følger rådet, selv om det først var planen bare et ro uden om Helnæs.

Atter må kajakvognen i brug på vej over diget, men vi belønnes rigeligt for arbejdet ved bugtens skønhed. Helnæs Bugt er virkelig et besøg værd. Meget flot.

Vi finder en naturlejrplads, hvor de udlejer aluminiumskanoer og hjemmebyggede grønlandske kajakker. Pladsen ser nu meget øde ud, hvorfor vi fortsætter sydpå langs Helnæs og finder endnu en glimrende naturlejrplads. Nøjes bare med at bruge pladsen til lang kaffepause.

Fortsætter mod Illum, der på kortet ser interessant ud. Lang og smal, med en lille bitte sø. Historien vil vide der fra gammel tid er sat spidse fæstningspæle i havbunden mellem Helnæs og Illum, således pirater blev tvunget til at sejle ind i bugten, hvor de var nemmere at bekæmpe. Pælene skal efter sigende stadig stå lige under vandoverfladen uden for sejlrenden, men vi ser ikke tilstrækkeligt godt efter – pælene gemmer sig for vores søgende øjne. Måske man skal hejse et piratflag førend pælene kommer til syne ?

Illum er flot og hvis man spørger i det røde hus, tror jeg ikke overnatning er et problem. De indfødte hilser venligt og ser ud som nogle flinke mennesker. På øens vestlige spids gør vi landgang og ser ud over verden fra toppen af klinten. Landskabet er nydeligt, endda med udsigt til den lille sø inde på øen.

Andre har også øje for øens miljø. En 2-er med styrmand er lagt på stranden og baglænsroerne soler sig på stranden. Vi ror nord om øen, nord om Horsehoved på det lave vand videre mod Vigø. Der er så lavvandet, at man kan gå fra Illum til Horsehoved og videre til den ubeboede Vigø. Roerne derimod tager turen uden om Horesehoved, ud i vinden på det dybe vand. Vi så dem aldrig igen…

Efter et kort smut til Vigø er det tid at ro mod Bøjden og en 4-stjernet campingplads med varmt bad. Campingfatter har investeret i aircondition på sit kontor og er helt åben for mit forslag om at campere på kontoret. Dog mener han det bliver så dyrt, at vi nok foretrækker den anviste plads 10 meter fra vandet. Det gør vi så.

Sent på aftenen høres stadig bægerklang og ”Hvide Duer” fra en kraftig radio. Mette og jeg ser på hinanden. Hævn er en simpel følelse, men det er nu fristende at skramle grundigt med gryderne i morgen tidlig henad 6-tiden……Det er ikke lige for at gå på værtshus vi tager ud at ro.

Vi ankommer i kajakkerne på øens sydside.
Går op ad den kileformede klint til nordsiden og ser ned ad klipperne og ud over havet.
En sort panter løber brølende hen imod os.
I vild panik springer vi begge ud fra klippen, ned i havet.
Panteren springer efter os.
Den svømmer hen imod mig og brøler vredt.
Jeg kan se dens frygtindgydende gule hjørnetænder.
Smider det blå uldtæppe fra bilen i hovedet af panteren og svømmer hen til en rusten lejder.
Flygter bagved Mette op ad de mange trin og løber mod kajakkerne.
Panteren indhenter mig, vælter mig omkuld og smider sig med ryggen til mig.
Lynhurtigt er jeg oppe igen, stakåndet, løber.
Igen bliver jeg indhentet og slået omkuld, igen lægger panteren sig med ryggen til mig.
Situationen gentager sig mange gange, jeg bliver mere og mere forslået, udmattet og desperat.
Atter væltes jeg omkuld.
I ren desperation klør jeg panteren i nakken, den spinder og ser ud til at nyde det…
I samme øjeblik jeg løber, bliver jeg væltet voldsomt omkuld.
Panteren vil nusses i nakken.
Kræfterne slipper op, jeg er mørbanket og spekulerer som en gal på hvordan jeg kan komme tilbage til kajakken.
I samme øjeblik dukker en ung mand op og tager fat i nakkeskindet på panteren.
Den er stukket af fra zoo og elsker at blive nusset i nakken.
Målløs og totalt mørbanket rejser jeg mig og vralter rystet på sjælen ned mod kajakkerne.
Hvordan i alverden skal jeg samle kræfter til at ro væk fra dette frygtelige sted ?

I samme øjeblik høres Mettes skarpe stemme. ”Klokken er 9,30 og jeg har læst i halvanden time. Er det ikke på tide du vågner og pakker noget skrammel sammen ?” Jeg kravler ud af teltet. Misser med øjnene i den skarpe sol på sandstranden ved Bøjden camping. Fuldstændig rundt på gulvet og snot forvirret. I en verden midt mellem virkelighed og drøm. Øj hvor er jeg mørbanket her til morgen !

Dag 6

Femstjernet naturlejrplads

Fra sted Bøjden
Til sted Lille Svelmø
Distance km. .
Vejr & Vind .
Kort Lille Svelmø
Foto Galleri fra turen

Snart er morgenmaden indtaget, kajakkerne pakket og i vandet. Vi krydser færgen ved Bøjden uden større dramatik og ror om hjørnet til Horne Land. Hornene er pæne og spændende, landet imellem kedeligt og campingpladserne uanvendelige til vores formål.

Ved Knolden krydser vi over til Bjørnø, der har 6 indbyggere. I samme øjeblik vi rammer kysten flygter nogle indfødte i en lille flyvemaskine. Måske de indfødte er meget frygtsomme på Bjørnø, måske bare en tilfældighed. Måske det slet ikke er indfødte ?

Vi fortsætter på nordsiden af Bjørnø og ror mod Lille Svelmø, hvor der ifølge vores optegnelser burde være en naturlejrplads. Inde mellem sivene, på en landingsplads ikke meget mere end 1 meter bred, er der placeret et hvidt skilt med et rødt telt påmalet. Det må være her.

Lejrpladsen viser sig at være en femstjernet naturlejrplads. Den er bedre end mange 1- og 2-stjernede campingpladser og kan sagtens konkurrere med de 3 stjernede. Det er en stor velplejet græsplæne Der er bålplads, brænde, borde, stole, friskt vand, tørresnor, affaldsstativ, flaskeaffald, spejl og rigtigt toilet med træk og slip. Elektrisk lys er erstattet af stearinlys på toilettet. Der er læ fra alle vindretninger. Sågar 2 børnestole er der. Gider man gå 300 meter op til gården er der endda indrettet bad.

Sådan skal det gøres, hvis I vil lave naturlejrpladser for de midaldrende kajaksejlere venner….. Jeg ved der er mange initiativer i gang omkring Fyn og specielt omkring det sydfynske øhav med kajakruter og naturlejrpladser. Jeg håber inderligt initiativtagerne vil se nærmere på denne plads og tage ved lære. Sådan skal det gøres, hvis det skal være perfekt. Mette og jeg vender helt sikkert tilbage hertil igen.

Jeg håber inderligt at andre havkajakkere slår et slag ind om pladsen. Den er virkelig besøget og de 15 kr. i overnatningsgebyr værd. Vi betaler gebyret med et smil og nyder ydmygt alt det vi får for så lille et beløb.

På lejrpladsen slår jeg telt op, mens Mette bader i havet. Hun sidder på sandbunden og vasker tær, da der pludselig lyder et hyl. Et øjeblik kan Mette næsten gå på vandet. En krabbe brød sig ikke om hun sad på den, og møvede sig hen over numsen. Mette bryder sig ikke om dyr, der kravler sidelæns hen over hendes bare..

Vi nyder pladsen i fulde drag. Det er nu dejligt at kunne stå op og lave mad ved et bord – og den rene svir at sidde på en rigtig stol og spise sin aftensmad. Mit halvgamle, slidte skrog værdsætter virkelig en stol efter mange dages roden rundt i skrædderstilling og jordhøjde. Efter aftensmaden er det tid at udforske et par stier lidt og nyde udsigten over vandet fra en nærliggende bænk. Vi ser på stjernehimlen og kan i mørket se hvordan skyerne fra en front kommer drivende ind mod landet. Med fronten kommer der vind, hvilket tyder på en arbejdsom dag i morgen.

Vi kan slet ikke slippe stemningen på pladsen, læser og skriver i pandelampernes skær til batterierne er helt flade. Så er det vist på tide at gå i posen.

Dag 7

Naturlejrpladsen er godt skjult

Fra sted Lille Svelmø
Til sted Svendborg
Distance km. .
Vejr & Vind .
Kort Rantzausminde
Foto Galleri fra turen

Næste morgen kan vi høre vejrudsigten allerede inde i teltet:. Blæsende fra syd. Kontrolopkald til vejrtjenesten bekræfter de bange anelser: 7 til 10 m/sek fra syd, regnbyger. Mere vind og mere vand i morgen. ØV !

Vi har satset på let vind, høj sol og masser af ø-hopping mellem det sydfynske øhavs mange småøer. Det er sidste chance for at se marsvin i dagslys så vi har brug for fladt vand – ellers er det næsten umuligt at se legende marsvin. Stille pakker vi lejren ned og rydder pænt op. Det haster ikke med at kaste sig ud i modvinden hen mod Lille Svelmø.

På kortet er markeret der er en ebbevej mellem Lille Svelmø og Fyn, men vi har ladet os fortælle på havkajaktræf i Bogense at man kan ro over vejen ved højvande. Nok er vandstanden over vejen kun 30 til 50 cm. men der er pænt nok til det er arbejdet værd….

Vi drejer lidt ind i bugten ved Ballen, gider ikke ro helt ind, bare tæt nok til lige at kunne nyde synet af kysten hele vejen rundt i bugten. Pludselig kan jeg høre noget på agterdækket blafre ! Ser mig tilbage over højre skulder og kigger næsten lige op i et mægtigt sejl. Bliver så forskrækket at kajakken nærmest letter fra vandet de næste 3 paddletag. Vindsurferen må have fået sig et godt grin, da han for fuld skrue drøner bagom min kajak med kun 2 meters afstand.

Lige før Rantzhausminde strand vrimler det med unge veltrænede mænd, der alle udmærker sig ved at bade nøgne. Umærkeligt prøver jeg at skrue farten lidt op for hurtigst muligt at trække Mette forbi de farlige sireners sang. Der er gode grunde til jeg ikke bader nøgen.

Lidt efter går det op for mig Mette slet ikke er i farezonen fordi badegæsterne måske er en smule anderledes end de fleste mænd. Min kajak trækker automatisk, helt umærkeligt 100 meter mere ud fra kysten på trygt, dybt vand….. Der er mange gode grunde til jeg ikke bader nøgen.

Vi er sultne og drømmer om kaffe & æblekage. Jeg lover Mette begge dele i Rantzhausminde lystbådehavn, hvorfor vi udsætter pausen og møjsommeligt ror i modvinden hen til havnen.

Her fik jeg for mange år siden et grimt øgenavn blandt daværende romakkere som Diætisten. Vi havde planlagt at køre fra Næstved til Svendborg en tidlig søndag morgen for at ro omkring Skarø og Hjortø. Desværre sov jeg for længe, droppede morgenmaden og tog af sted på fastende hjerte. Da vi havde roet fra Svendborg til lystbådehavnen ved Rantzhausminde var jeg godt nok sulten, så mens de andre spiste is, bestilte jeg et par store baconburgere. En drilagtig romakker ville gerne betale for øllen, så den tog jeg også med. Morgenmåltidet var måske ikke det bedst egnede til 35 km. rotur, men siden blev jeg kaldt Diætisten af de øvrige deltagere på turen. Kostvanerne er dog ændret noget og drikkevanerne meget, i de forgangne år.

Men i dag er uheldet ude. Kiosken med den forjættende kaffe og æblekage er lukket grundet sygdom ! ØV ! Her ror man hele vejen fra Bogense til Rantzhausminde for at få kaffe og æblekage og så lukker de gudhjælpemig kiosken på grund af lidt sygdom ! Vi lusker slukørede tilbage til kajakkerne En forundret turist føjer spot til skade og fotograferer omhyggeligt to gale mennesker, der ror rundt i så små både, når det blæser så meget. Formentlig er skuffelsen over den manglende æblekage med på billedet.

Med vindstyrken og den lovede regn er det usandsynligt vi får marsvin at se i det sydfynske denne gang. Derfor gider vi ikke ro rundt mellem øerne, men sætter kursen direkte mod Svendborg og Næstved. Så hellere køre et smut over storebælt en weekend hvor vejret indbyder mere til ø-hopping og legende marsvin.

Vinden løjer lidt af inde i Svendborgsund, hvor vi bliver overhalet af utallige sejlskibe. Der er kapsejlads fra Thurøbund, rundt om Tåsinge, forbi Rudkøbing, rundt om Avernakø og med mål inde ved Thurø. Det passer os glimrende at se på opløbet blandt de mange sejlskibe, hvor mandskabet presser deres skibe maksimalt på kryds ind gennem sundet.

Det ligner ballet i ét stort kaos med de mange både, der krydser ind gennem sundet. Det er muligt deltagerne har nogle færdselsregler at følge, men for os ligner det ét stort virvar af sejlbåde, der drøner i hver sin retning. Èt kæmpe kaos af både, der krydser i alle retninger. Flot og elegant håndteres de store både. Vi holder os passende tæt på land for ikke at ligge i vejen og betragter scenariet på hele turen ind under broen til Tåsinge, hvor kirkeklokkerne ringer solen ned. Fortsætter i sejlskibenes selskab til Svendborg.

Vi erkender en herlig ferie er slut, ringer til Palle Sebelin, der prompte kommer med bilen. Tak for det Palle ! 4 timer senere har vi pakket alt udstyret ud og nyder aftenkaffen hjemme i Næstved, mens vi tænker tilbage på 189 gode kilometer fra Bogense til Svendborg. Der er godt nok for få feriedage i Danmark !

Relaterede artikler

Se også

/customers/8/6/d/hettel.dk/httpd.www/data/pages/turberet/svendborg_2002.txt · Sidst ændret: Y/m/d H:i af philip